"Bratislav Dikić išao na Ostrog, pa uhapšen"

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je u Crnoj Gori uhapšen zbog terorizma, išao je na hodočašće u Manastir Ostrog, rekao je njegov advokat Milan Petrović.

"Došao je pod Manastir Ostrog na molitvu izlečenja zbog teške bolesti od koje boluje - karcinoma. Splet okolnosti zbog kojih se on našao u Crnoj Gori potpuno je suprotno iskorišten", naveo je Petrović.

On je napomenuo da je Dikić na saslušanju pred Višim sudom u Podgorici negirao krivicu, a da je štrajk glađu i žeđu počeo kada je priveden.

U Višem sudu u Podgorici je ranije danas počelo saslušanje osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada u Crnoj Gori.

Prvi je saslušavan upravo Dikić, a saslušavaju se po predlogu Specijalnog tužilaštva za određivanje pritvora.

Branilac po službenoj dužnosti jednog od osumnjičenih, Dragana Maksića, advokat Božina Banović je ranije danas tražio od tužilaštva da ga razreši dužnosti.

Banović je napisao da razrešenje traži zbog teškog uspostavljanja saradnje sa klijentom i vidnog nepoverenja u njega.

"Što je dovoljan i objektivan razlog da se imenovanom dodeli drugi branilac po sopstvenoj dužnosti ili po sopstvenom izboru", piše u Banovićevoj molbi za razrešenje, prenele su podgoričke Vijesti.

Po nalogu Specijalnog tužilaštva u predizbornoj noći uhapšeno je 20 državljana Srbije, među kojima i Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije. Pogledajte fotografije:Njega tužilaštvo sumnjiči da je sa Aleksandrom Sinđelićem vođa kriminalne grupe, koja je pripremala terorističke napade na institucije, ubijanje civila i hapšenje premijera Mila Đukanovića.

Sinđelić je izbegao hapšenje i policija za njim traga.

Tužilaštvo je nakon saslušanja odredilo zadržavanje do 72 sata za 14 uhapšenih, a šestoro je pušeno nakon saslušanja.

Iz tužilaštva su saopštili da sumnjiče uhapšene da su početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirali kriminalnu organizaciju, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori.

"Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase
izbornu pobedu određenih političkih partija", saopštilo je Specijalno tužilaštvo ne navodeći o kojoj političkoj partiji je reč.

Sve vesti