Šarčević: Razumem studente koji nisu diplomirali

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da se izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju o produžetku roku studiranja odnose na više hiljada studenata koji su dovedeni u neravnopravan položaj.

0
A- A A+

On je rekao da su oni dovedeni u takav položaj jer nisu svi fakulteti u isto vreme primenili prethodni zakon.

Ministar je, obrazlažući poslanicima predložene izmene, rekao da se one ne odnose na postidplomce, ali da će to amandmanima biti promenjeno i da je o tome postignut konsenzus na resornom skupštinskom odboru.

Šarčević je rekao da razume studente koji nisu diplomirali, da su za to brojni ljudski razlozi, i životni, ali i to što nisu svi fakulteti počeli da primenjuju zakon na vreme.

On je kazao i da se svake godine raspravlja o 48 bodova neohodnih za studiranje na budžetu i da se nada da je ovo poslednji put.

Izmenama i dopunama Zakona visokom obrazovanju produžava se rok studiranja starim studentima za dve godine.

Izmenama zakona treba da se omogući studentima koji su od 2006. do 2014. godine upisali prvu godinu studija da zadrže pravo studiranja na budžetu godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

Takođe, tim izmenama biće omogućeno studentima da se u narednoj godini finansiraju iz budžeta, ako su u školskim 2014/2015. i 2015/2016. ostvarili 48 ESPB bodova.

Sve vesti