Najezda vukova kod Kuršumlije, zaklano stado

Autor:

Nedaleko od Kuršumlije, na brdu Samokovo, čopor vukova u toku noći upao je u tor gazdinstva Stevanović i zaklao 20 ovaca, izjavio je danas Dušan Stevanović.

4
A- A A+

Čopor vukova je uspeo da preskoči ogradu visoku oko dva metra i u toru Stevanovića za kratko vreme zaklao 20 ovaca.

"Ništa nismo čuli, to se odigralo tokom noći, samo smo ujutru zatekli zaklane ovce. Pretpostavljamo da čopor brojao mnogo vukova. Šteta je ogromna, a od desetak ovaca koje su ostale, trebaće mnogo vremena da povećamo stado"’, kazao je Stevanović.

Sedmočlana porodica Stevanović je uz pomoć opštine Kuršumlija oformila stado ovaca i preselila se na selo, kako bi se bavili stočarstvom, jer niko od članova te porodice nema zaposlenje.

"Lepo smo počeli da uvećavamo stado, a od prodaje jaganjca, vune, mleka i ovaca, solidno smo zarađivali. Napravio sam najsavremeniji tor, od bodljikave žice, ali to nije vredelo. Sad smo praktično ostali bez izvora prihoda, a vrednost ovih ovaca je veća od 2.000 evra", kazao je Dušan.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, a veterinari iz Kuršumije su obavili uviđaj i procenili štetu.

U lovačkom Udruženju u Kuršumliji kažu da su se vukovi u kuršumlijskim šumama značajno umnožili. U potrazi za hranom, silaze do naseljenih mesta.

Na zimu se planira hajka na vukove, pa se očekuje smanjenje njihovog broja.

Sve vesti