Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Znamo da treba ići redovno na preglede, ali... "Nemam vremena za to. Dok zakažem, odem... ne mogu da odsustvujem toliko sa posla. To boli, bojim se. Ne znam kome da se obratim", često se može čuti. Izgovori ili istina?

 Prevencija je ključ borbe protiv karcinoma dojke, to su žene u Srbiji, većinom, naučile. Međutim, mnoge i dalje ne idu na te preglede i navode razne razloge.

Da li su to samo izgovori za lenjost i nebrigu o sebi, ili su one zaista u pravu?

"Nisu u pravu, osim da se možda zaista boje dijagnoze i da zbog toga ne idu kod lekara", kaže za MONDO direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, dr Srđan Nikolić, koji nam je objasnio kako izlgeda put od "nešto sam napipala" do dijagnoze:

"Morama da vas ispravim, jer 'nešto sam napipala', nije prvo što treba da se desi. Pre toga žena treba da ode kod stručnjaka koji će je naučiti kako da se sama pregleda. To nije komplikovano, ali ipak treba znati kako se radi. Tek nakon toga, ona će dalje, jednom mesečno, pregledati sama sebe kod kuće, i to na polovini menstrualnog ciklusa."

Gde da odemo da bismo naučile kako da same sebe pregledamo?

"U bolnicama, u onkološkim institucijama, ili u svom domu zdravlja kod ginekologa koji su edukovani za tu vrstu pregleda, možete da naučite kako da pravilno pregledate svoje grudi, koje stanje je normalno, zdravo, a na koje promene treba reagovati." 

Za to nam treba uput lekara opšte prakse?


"Uglavnom da, ali to zavisi gde ćete ići. Kod nas na Institutu za onkologiju i radiologiju postoji ambulanta za pregled dojki, gde dolaze žene koje su zdrave, koje nemaju dijagnozu. Taj pregled se zakazuje, ali se ne čeka dugo, uglavnom samo jedan dan."

Ako smo napipale nešto čudno, kome da se obratimo?

"Obratite se lekaru opšte prakse, ili svom ginekologu, koji će vam dati uput za ultrazvučni pregled, ili ako ima potrebe za mamograf. Sada se to radi u skoro svim domovima zdravlja, tako da i za to ne važi izgovor - nemam vremena. Ako mamograf pokaže da postoji sumnjiva promena na dojci, ili dojkama, žena treba da ode kod onkologa koji će je pregledati i ustanoviti dijagnozu. Dakle, sve može da se obavi brzo."

Žene često buni i to što im je doktor zakazao samo ultrazvučni pregled, a ne i mamografski. Objasnite nam:

U čemu je razlika između ultrazvučnog i mamografskog pregleda?

"Na koji pregled će žena biti upućena uglavnom ima veze sa godištem pacijentkinje. Kod mlađih žena, zbog strukture mlečnih žlezda, koja je gušća, preporučuje se pregled ultrazvukom, dok se kod žena koje su prešle 40. godinu, naročito ako su rađale, preporučuje pregled mamografom. Taj pregled je dovoljno uraditi jednom godišnje, ili svake druge godine ukoliko ne postoje faktori rizika. To je pregled koji može da otkrije promene koje ne mogu da se ustanove pipanjem ili ultrazvukom."

Ultrazvuk ne boli, a mamograf?

"Mamografsko snimanje ne bi trebalo da bude bolno, kratko traje, nije štetno po zdravlje pacijentkinje, a neverovatno je informativno. Neke žene kažu da osećaju malu nelagodnost jer se na specifičan način postavlja telo, kao i ploča za snimanje, ali nekoliko sekundi nelagodnosti nije ništa prema koristi koju žena ima od tog pregleda."

Koliko dugo se čekaju rezultati nakon pregleda mamografom?

"U domovima zdravlja se rezlutati dobiju odmah, a kod nas na Institutu zavisi od toga da li sumnjamo na nešto ili ne. Ukoliko ne sumnjamo, rezultati se čekaju oko mesec dana, a ako postoji sumnja stručnjaka, pacijentkinja to saznaje istog dana, ili možda sutradan."

Ko čita rezultate?

"Radiolozi koji su specijalizovani za gledanje mamografija. Međutim, njih je manje nego što je pregleda koji se naprave, pa se zbog toga duže čeka na rezultate."

I na kraju, kad oni pročitaju da se ne radi o karcinomu, žena samo treba da nastavi da se redovno sama pregleda kod kuće?

"Da, nema potrebe da se svakog meseca ide na stručni pregled, već samo ako napipa nešto sumnjivo."

Poslednjih godina smo svedoci učestalih kampanja čiji je cilj podizanje svesti žena o važnosti prevencije. Da li su urodile plodom?

"Mogu da kažem da je broj preventivnih pregleda povećan, a mi to znamo po tome što je porastao i broj otkrivenih tumora u početnoj fazi. Ono što je važno da žene znaju jeste da je u tom slučaju, kada se otkrije tumor u početnoj fazi, ta bolest izlečiva. Jednostavnom hirurškom intervencijom koja ne ostavlja loš kozmetski efekat, pacijentkinje su potpuno izlečene."

Evo kako možete da pomognete u borbi protiv raka dojke

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti