Konačno: Muzej Beograda - 7.000 godina istorije

Autor:

Grad Beograd dobiće svoj muzej, koji će sa površinom od 13.000 kvadratnih metara biti najveći muzej u glavnom gradu. Vrednost radova je između 10 miliona evra i 15 miliona evra.

6
A- A A+

Muzej će biti smešten u zgradi u Resavskoj 40b i radovi bi mogli da počnu krajem sledeće godine.

Sredstva će biti obezbeđena delom iz budžeta, a delom od donacija, pošto će biti pokrentua velika donatorska akcija.

U toj zgradi danas je predstavljeno pet idejnih rešenja za rekonstrukciju i komisija bi sledeće nedelje trebalo da izabere pobednički projekat, a zatim sledi izrafa glavnog projekta i zatvaranje finansijske konsturkcije.

Vesić: 7.000 godina naše istorije

"Pozvaćemo Beograđane da daju doprinost da 7.000 godina naše istorije i sve ono što imamo kao grad Beograd konačno dobije svoju kuću i da u muzeju grada izložimo celu našu istoriju, kulturu i tradiciju", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

"Muzej bi trebalo da bude otvoren za par godina. Beograd je jedan od retkih gradova, a možda i jedini, koji nema svoju zgradu muzeja. Za par godina Beograd će dobiti doličnu i raskošnu zgradu muzeja, kakvu i zaslužuje", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević novinarima posle predstavljanja idejnih rešenja.

U muzeju biti izložene arheološka zbirka, umetnička zbirka i ostale zbirke kojima grad raspolaže.

"To će biti snažan impuls muzeološkoj ponudi Beograda, koja će biti interesantna i građanima Beograda i Srbije, ali i sve većem broju turista koji dolaze u Beograd", je Vukosavljević.

Vukosavljević je naveo da će projekat sigurno biti završen i da će republička i gradska vlast dati sve od sebe da se to dogodi u što kraćem roku.

Savremena praksa u razvijenim državama je da se sredstva za rekonstrukciju objekata kulture ne obezbeđuju u celosti iz budžeta, nego se u finansiranje uključuju i fondovi, dobrotvorne organizacije i pojedinačni donatori.

"Stoga ćemo pokrenuti veliku donatorsku akciju za obezbeđivanje sredstava za Muzej Beograda i nadamo se da ćemo tako povratiti i duh zadužbinarstva. Imena najvećih donatora biće uklesana na zidove muzeja", rekao je Vukosavljević.

Ministar kulture je podsetio da je u toku rekonstrukcija Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, a uveliko se planira i gradnja Gradske galerije na Kosančićevom vencu površine 1.500 kvadratnih metara, dok će konkurs za Filharmoniju biti raspisan u prvoj polovini sledeće godine, kao i za rekonstrukciju Paviljona Cvijeta Zuzorić.

"Beograd će za dve godine moći da se podiči sa nekoliko kapitalnih objekata iz oblasti kulture, što će biti istorijski iskorak", rekao je Vukosavljević.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će površina muzeja biti 13.000 kvadratnih metara i da će to biti najveći muzej u glavnom gradu Srbije.

"U ovoj zgradi nikada nije bio muzejski prostor i ovo će biti najveći muzej u Beogradu. Bilo nam je potrebno dve godine da bi rešili imovinsko-pravne odnose sa Vojskom Srbije i da završimo sve što je neophodno", rekao je Vesić.

Vesić je najavio i da će prostor na Trgu Republike, na kojem je danas tržni centar poznat kao "Staklenac", u budućnosti takođe biti namenjen kulturi.

"Decenijama se nije ovoliko posvećivalo kulturi i gradnji objekata", rekao je Vesić.

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je svih pet idejnih rešenja koja su ušla u uži izbor ispunilo sve kriterijume i da nijedan izbor neće biti greška.

"Ovo neće biti samo muzej, nego i čitav kompleks, jer će posetioci moći i da popiju kafiu i kupe nešto u muzejskoj prodavnici", rekao je Folić.


Sve vesti