Nobel i dalje kuca na Dilanova vrata

Autor:

Ali se slavni kantautor NE odaziva - je li uopšte zaslužio nagradu, i da li će je, kao i mnoge pre nje, "iskulirati"?

4
A- A A+

  Vest da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost izazvala je burne odjeke u javnosti. Dok jedni smatraju da je rokenrol pesnik sa punim pravom "prešišao" velike pisce, drugi smatraju da ipak nije OK što je jedan kantautor nagrađen ovim važnim priznanjem.

A šta vi mislite?


Iako je objavljeno da je on dobitnik pre skoro nedelju dana, Dilan se još uvek nije oglasio, kamoli zahvalio za Nobela za književnost. Ignoriše celu priču do te mere da organizatori ceremonije nagrada ne mogu sa njim da stupe u kontakt!

Švedska akademija, koja će u decembru organizovati ceremoniju dodele, nije uspela da stupi sa njim u kontakt.

"Trenutno, digli smo ruke. Zvala sam, slala e-mailove njegovim najbližim saradnicima, i od njih dobila srdačne odgovore, ali od njega - ništa. Za sada, to je sve što mogu da uradim", rekla je sekretarica Akademije Sara Danijus.

Dilan ima dugu i komplikovanu istoriju kada su u pitanju nagrade. Još 1963, kada je primao "Tom Pejn" nagradu za doprinos ljudskim pravima, napravio je skandal kada je rekao da podržava Lija Harvija Osvalda, koji je ustrelio predsednika Kenedija. Kasnije se, međutim, izvinio.

Dodela Oskara 2000. za pesmu "Things have changed" iz filma "Wonder boys" prošla je bez njega, pošto je odbio da se pojavi na dodeli. Zahvalio se putem video linka iz Australije.

Sedam godina kasnije, Španija je htela da mu dodeli orden Princa od Asturijasa, ali je on ipak odlučio da ostane u Omahi i odsvira koncert, a 2010. nije došao u Belu kuću po svoj Nacionalni orden umetnosti.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.Sve vesti