Vakcina protiv HPV najbolje štiti od raka grlića

Autor:

HPV vakcina pruža visokoefikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih ovim virusom.

6
A- A A+

Pod sloganom "Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice" udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanovic Batut, otpočinje nacionalnu kampanju kojom želi da se čitava Srbija ujedini u borbi protiv raka grlića materice, bolesti od koje u našoj zemlji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.

Cilj kampanje je da se kroz unapređenje svesti javnosti o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije u značajnoj meri smanji učestalosti malignih oboljenja izazvanih HPV infekcijom.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat - razvija se pod uticajem humanog papiloma virusa (HPV). A primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18 6 i 11, glavnih uzročnika raka grlića materice ali i drugih oboljenja izazvaih ovim virusom, najefikasniji je način prevencije ovog oboljenja.

HPV vakcina pruža visokoefikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV. Uspešno se primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.

Gordana Plemić, predsednik udruženja Roditelj istakla je da je podizanje svesti stanovništva, a posebno roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno u borbi sa ovom opakom bolešću.

"Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u Srbiji. Kao što svaka žena treba da brine o sopstvenom zdravlju, isto tako smo dužni da brinemo o zdravlju svoje dece. Vakcinacija je definitivno najsigurniji i najbezbedniji metod kojim možemo sprečiti nastanak ove opake bolesti. Budimo odgovorni prema svom i zdravlju naše dece", zaključila jePlemić .

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Ovi podaci svrstavaju našu zemlju na drugo mesto po smrtnosti u Evropi i na četvrto mesto po broju obolelih.

Vakcine protiv HPV dostupne u domovima zdravlja

Da li znaš šta je humani papiloma virus

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti