Tužilaštvo Crne Gore: Srbi osumnjičeni po dokazima

Autor:

Vrhovni tužilac Crne Gore Ivica Stanković tvrdi da prikupljeni podaci i mere tajnog nadzora ukazuju na sumnju da su uhapšeni državljani Srbije počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

5
A- A A+

On je podsetio da je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, u noći između subote i nedelje uhapšeno 20 osoba zbog sumnje da su izvršile krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

Stanković je saopštio da je posle saslušanja 14 osoba zadržano dok je njih šest pušteno na slobodu.

Prema njegovim rečima, za 14 osoba koje su zadržana Specijalno tužilaštvo je danas sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici predložilo određivanje pritvora.

"Osnovana sumnja da su učinjena krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju proizlazi iz prikupljenih podataka i dokaza, iskaza osumnjičenih, oduzetih predmeta, i posebno mera tajnog nadzora", naveo je Stanković u izjavi dostavljenoj medijima.

On je naglasio da je Tuzilaštvo javnosti saopštilo informacije koje mogu biti dostupne u ovoj fazi postupka.

“Zbog čega podsećam da je zakonom propisano da državni organi, mediji, javne ličnosti, udruženja građana poštuju pretpostavku nevinosti i da su dužni da svojim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju pravila postupka i načelo sudske nezavisnosti”, naveo je Stanković.

On je ukazao da je Državno tužilaštvo jedinstven organ koji se, kako je podsetio, javnosti već obratio saopštenjem u nedelju.

"Takođe, podsećam da je saopštenje istog dana postavljeno na sajt Državnog tužilaštva.
Istovremeno napominjem da je saopštenje dostavljeno medijima iz kabineta Vrhovnog drzavnog tužioca uz moju prethodnu, inače, neophodnu saglasnost", precizirao je Stanković.

Sve vesti