Hrvatska: Znaju se imena ministara

Autor:

Mandatar Andrej Plenković danas je, nakon sastanka vrha HDZ-a, saopštio imena 13 ministara koji će biti u novoj hrvatskoj vladi.

0
A- A A+


"Imamo 13 članova vlade koji su izabrani kao poslanici, ostali nisu, ali su kompetentni. Imamo četiri žene u Vladi, s tim sam posebno zadovoljan. Mislim da će svi dati sve od sebe da pomognu boljitku zemlje", rekao je Plenković, prenosi Index.hr.

Vlada će imati novog ministra kulture umesto Zlatka Hasanbegovića, i to će biti Nina Obuljen, a umesto Mira Kovač novi šef diplomatije biće Davor Ivo Stier.

Kako Hina prenosi, iz HDZ-a se saznaje da bi na čelu četiri ministarstva trebalo da budu žene - ministarka privrede Martina Dalić, ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek, Gabrijela Žalac ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije, a Nada Murganić trebalo bi da bude na čelu novog ministarstva - demografije, porodice, mladih i socijalne politike.

Novi ministar finansija trebalo bi da bude Zdravko Marić, ministar spoljnih Davor Ivo Stier, ministra odbrane Damir Krstičević, a ministar uprave Ivan Kovačić.

Za ministra veterana predložen je brigadni general Tomo Medved, koji je i u prošloj vladi vodio to ministarstvo, za ministra nauke, obrazovanja Pavo Barišić, za ministra zdravstva Milan Kujundžić, a za ministra građevine Lovro Kuščević.

Za ministra rada i penzionog sistema predložen je Tomislav Ćorić, a Vlaho Orepić za ministra unutrašnjih poslova, koji je tu dužnost obavljao i u prošloj vladi.

Istu dužnost kao u prošloj vladi - ministar pravosuđa trebalo bi da zadrži Ante Šprlje, a Slaven Dobrović trebalo bi da bude na funkciji ministra zaštite okoline i energetike.

Gari Kapeli trebalo bi da bude ministar turizma, Oleg Butković ministar saobraćaja i infrastrukture, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Potpredsednici Vlade biće Martina Dalić, Davor Ivo Stier, Damir Krstičević i Most-ov Kovačić.

"Mandatar dobija poverenje, na temelju Ustava predlaže članove Vlade. Nikakav pritisak nisam doživeo ni od koga", rekao je Plenković.

"Ja krećem s timom koji sam ja odabrao. Očekujem od svih kolega i u vladi u Saboru da daju doprinos politici i sprovođenju programa na temelju kojega smo dobili izbore. Svako će u HDZ-u dati svoj doprinos bez obzira na kojoj funkciji bio", dodao je on, prenosi Index.

Predsednik Sabora Božo Petrov najavio je da će poslanici u sredu raspravljati o poverenju vladi mandatara Plenkovića.

Tagovi:
Sve vesti