Počinje Bemus!

Autor:

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 48. po redu, biće održane od 19. oktobra do 1. novembra, a posebna pažnja biće posvećena klaviru i domaćim autorima,

1
A- A A+

"Velika mi je čast što ću svirati remek delo klasične muzike na otvaranju najzanačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji, kazao je violinista Dragan Sredojević koji će "Bramsovim koncertom u D-duru za violinu i orkestar" uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod upravom Bojana Suđića, sutra otvoriti 48. Bemus.

Na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada Beograda govorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić koja je istakla da je sve spremno za početak Bemusa.

"Programi Bemusa će se odvijati u Kolarcu, Svečanoj sali Skupštine grada, Madlenijanumu i Jugoslovenskoj kinoteci. Grad Beograd je finansirao festival sa 15 miliona dinara za razliku od prošlogodišnjih 11, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,8 miliona dinara u odnosu na 700.000 dinara prošle godine", kazala je Jevtić.

Umetnički direktor festivala i kompozitor Svetislav Božić naglasio je da je Bemus zadužen da avangardu praćenu proverenim vrednostima predstavi publici.

"Na Bemusu će nastupiti vrhunski umetnici kao što su Maslejev, Berezovski, Sredojević, Krstić, Savić....Biće izvedena dela naših i svetskih kompozitora i pokušaćemo da pogledamo u muzičku prošlost, ali i da osvetlimo najbolje iz stvaralaštva u 21. veku", rekao je Božić.

Violinista Dragan Sredojoević, član Marijanskog teatra iz Sant Peterburga, naglasio je da je pred njim veliki umetnički izazov na otvaranju Bemusa.

"Bramsov koncert je u muzičkim krugovima poznat pod terminom "protiv violiniste". To je remek delo klasične muzike i biće veliko iskušenje odsvirati ga na otvaranju festivala", rekao je Sredojević.

Dirigent Vesna Šouc će dirigovati premijernim izvođenjem opere "Suton" Stevna Hristića u Beogradu.

"Izvešćemo delo jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora. Stevan Hristić je osnivač Beogradske muzičke akademije i Beogradske filharmonije. Opera "Suton" je delo kasnog romantizma i velika mi je čast što ćemo je izvesti u okviru programa Bemusa."

Maestro Bojan Suđić je istakao da je velika privilegija biti deo misije koju Bemus predstavlja na našoj kulturnoj sceni.

"Hor i Simfonijski orklestar RTS su među fundamentalnim stubovima naše muzičke kulture. U programu Bemusa smo predstavljeni sa dva koncerta i posebna mi je čast što nastupamo na otvaranju. Sviraćemo Bramsov "Violinski koncert" i "Patetičnu simfoniju" Čajkovskog što predstavlja stub svakog repertoara ozbiljnih orkestara. Te kompozicije su u samom vrhu po broju izvođenja u istoriji muzike. Divne i veoma zahtevne", rekao je Suđić.

Dan kasnije na "Koncertu mladih muzičara" predstaviće se Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilović (klavir) i Nenad Ivović (klavir).

Muški hor "Optina pustinja" iz Sankt Peterburga nastupiće 21. oktobra na Kolarcu, gde će 22. oktobra biti priređen autorski koncert Vere Milanković uz učešće Simfonijskog orkestra Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički".

Iste večeri u "Madlenianumu" će premijerno biti izvedena opera Stevana Hristića "Suton" u režiji Nebojše Bradića i pod dirigenstkim vođstvom Vesne Šouc, da bi dan kasnije u Etnografskom muzeju koncert održala grupa "Crnućanka" iz Gornjeg Milanovca.

Beogradski kamerni hor publiku očekuje 24. oktobra u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinović će uzvesti dela Vasilija Mokranjca u Svečanoj sali Skupštine grada 25. oktobra, a Simfonijski orkestar RTS nastupiće 26. oktobra na Kolarcu sa solistima Irenom Josifoskom (violončelo), Bojanom Peković (gusle), Markom Kovačem (klavir) i Nebojšom Maksimovićem (klavir).

Petak, 28. oktobar, rezervisan je za koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra sa violončelistom Draganom Đorđevićem, dan kasnije pred publiku će izaći Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krstićem (violina) i Natašom Veljković (klavir).

Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini Orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije.

U Jugoslovenskoj kinoteci će 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera "Peleas i Melisanda" Kloda Debisija i "Tako čine sve" Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala "Eks-an-Provansu".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti