• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Bemus!

Izvor MONDO/Tanjug

Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS), 48. po redu, biće održane od 19. oktobra do 1. novembra, a posebna pažnja biće posvećena klaviru i domaćim autorima,

"Velika mi je cast što cu svirati remek delo klasicne muzike na otvaranju najzanacajnijeg muzickog festivala u Srbiji, kazao je violinista Dragan Sredojevic koji ce "Bramsovim koncertom u D-duru za violinu i orkestar" uz pratnju Simfonijskog orkestra RTS-a pod upravom Bojana Sudica, sutra otvoriti 48. Bemus.

Na konferenciji za medije održanoj u Skupštini grada Beograda govorila je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtic koja je istakla da je sve spremno za pocetak Bemusa.

"Programi Bemusa ce se odvijati u Kolarcu, Svecanoj sali Skupštine grada, Madlenijanumu i Jugoslovenskoj kinoteci. Grad Beograd je finansirao festival sa 15 miliona dinara za razliku od prošlogodišnjih 11, dok je Ministarstvo kulture izdvojilo 1,8 miliona dinara u odnosu na 700.000 dinara prošle godine", kazala je Jevtic.

Umetnicki direktor festivala i kompozitor Svetislav Božic naglasio je da je Bemus zadužen da avangardu pracenu proverenim vrednostima predstavi publici.

"Na Bemusu ce nastupiti vrhunski umetnici kao što su Maslejev, Berezovski, Sredojevic, Krstic, Savic....Bice izvedena dela naših i svetskih kompozitora i pokušacemo da pogledamo u muzicku prošlost, ali i da osvetlimo najbolje iz stvaralaštva u 21. veku", rekao je Božic.

Violinista Dragan Sredojoevic, clan Marijanskog teatra iz Sant Peterburga, naglasio je da je pred njim veliki umetnicki izazov na otvaranju Bemusa.

"Bramsov koncert je u muzickim krugovima poznat pod terminom "protiv violiniste". To je remek delo klasicne muzike i bice veliko iskušenje odsvirati ga na otvaranju festivala", rekao je Sredojevic.

Dirigent Vesna Šouc ce dirigovati premijernim izvodenjem opere "Suton" Stevna Hristica u Beogradu.

"Izvešcemo delo jednog od najznacajnijih srpskih kompozitora. Stevan Hristic je osnivac Beogradske muzicke akademije i Beogradske filharmonije. Opera "Suton" je delo kasnog romantizma i velika mi je cast što cemo je izvesti u okviru programa Bemusa."

Maestro Bojan Sudic je istakao da je velika privilegija biti deo misije koju Bemus predstavlja na našoj kulturnoj sceni.

"Hor i Simfonijski orklestar RTS su medu fundamentalnim stubovima naše muzicke kulture. U programu Bemusa smo predstavljeni sa dva koncerta i posebna mi je cast što nastupamo na otvaranju. Sviracemo Bramsov "Violinski koncert" i "Pateticnu simfoniju" Cajkovskog što predstavlja stub svakog repertoara ozbiljnih orkestara. Te kompozicije su u samom vrhu po broju izvodenja u istoriji muzike. Divne i veoma zahtevne", rekao je Sudic.

Dan kasnije na "Koncertu mladih muzicara" predstavice se Nemanja Belaj (violina), Vuk Božilovic (klavir) i Nenad Ivovic (klavir).

Muški hor "Optina pustinja" iz Sankt Peterburga nastupice 21. oktobra na Kolarcu, gde ce 22. oktobra biti prireden autorski koncert Vere Milankovic uz ucešce Simfonijskog orkestra Umetnickog ansambla MO "Stanislav Binicki".

Iste veceri u "Madlenianumu" ce premijerno biti izvedena opera Stevana Hristica "Suton" u režiji Nebojše Bradica i pod dirigenstkim vodstvom Vesne Šouc, da bi dan kasnije u Etnografskom muzeju koncert održala grupa "Crnucanka" iz Gornjeg Milanovca.

Beogradski kamerni hor publiku ocekuje 24. oktobra u Sabornoj crkvi, pijanista Ratimir Martinovic ce uzvesti dela Vasilija Mokranjca u Svecanoj sali Skupštine grada 25. oktobra, a Simfonijski orkestar RTS nastupice 26. oktobra na Kolarcu sa solistima Irenom Josifoskom (violoncelo), Bojanom Pekovic (gusle), Markom Kovacem (klavir) i Nebojšom Maksimovicem (klavir).

Petak, 28. oktobar, rezervisan je za koncert Vojvodanskog simfonijskog orkestra sa violoncelistom Draganom Ðordevicem, dan kasnije pred publiku ce izaci Berezovski, a 30. oktobra Bavarski kamerni orkestar sa Sretenom Krsticem (violina) i Natašom Veljkovic (klavir).

Maslejev nastupa 31. oktobra, a na zatvaranju 1. novembra u Kolarcevoj zadužbini Orkestar Škole za muzicke talente iz Cuprije.

U Jugoslovenskoj kinoteci ce 23. oktobra i 2. novembra biti prikazani snimci opera "Peleas i Melisanda" Kloda Debisija i "Tako cine sve" Volfganga Amadeusa Mocarta sa ovogodišnjeg festivala "Eks-an-Provansu".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Krajišnik u Kolarcu petkom u osam

Bem mu sunce!

SERIJE