Vakcina protiv gripa: Istine i zablude

Autor:

Grip je veoma opasna bolest, jedna od najrasprostranjenijih zaraznih bolesti. Komplikacije nisu retke, naročito kod dece. Vakcinacija u Srbiji je počela, ali su mišljenja u vezi sa tim podeljena. Ko je u pravu?

8
A- A A+

  Prave zime još nema, ali je sada vreme da se izvrši vakcinacija, i to iz bar tri razloga:

1. Nemoguće je sigurno predvideti dolazak virusa u naše krajeve. Iako već nekoliko godina grip kasni (stiže na kraju zime) to ne znači da će tako biti i ove sezone.

2. Treba vremena da vakcina ostvari efekat: potrebno je nekoliko nedelja (nekada i duže) da se imuni sistem naoruža za borbu sa gripom. Zato ne treba čekati "minut do 12" i primiti prvu dozu vakcne kada se grip već pojavi. Za one koji se prvi put vakcinišu važi pravilo dve doze vakcine sa razmakom od mesec dana, pa i to treba imati u vidu.

3. Treba nabaviti vakcinu na vreme: ako se desi prava epidemija gripa (nadamo se da neće) može se desiti da vakcine ne bude dovoljno (iako se nadležne službe zaista trude da vakcine bude za sve) u momentu kada stvarno brzo zatreba većem broju dece i ljudi.

Ovo su najčešće zablude:

Ta vakcina nije baš najsigurnija, ko zna kako se pravi

Klasična vakcina protiv gripa se pravi tako što se virus gripa "isecka" i zato više nije u stanju da izazove grip. Tto znači da dete (ovo važi i za odrasle) ne može da dobije grip "preko vakcine", piše portal "Moj pedijatar".

Zato se i naziva split (podeljena, iseckana) vakcina. Godinama unazad se koriste najsavremeniji farmakotehnološki postupci pa je vakcina protiv gripa jedna od najbezbednijih.

Vakcina nije za decu i zdrave ljude već isključivo za rizične grupeŠto više dece i ljudi se vakcinišu, to su manje šanse da se desi epidemija, samo tako je moguće sačuvati što više života! Ovo je zvaničnih preporuka Svetske zdravstvene organizacije i ogromne većine Pedijatrijskih asocijacija širom sveta. 

Preporuka nije proizvoljna već se temelji na velikim naučnim studijama koje su, posle višegodišnjeg praćenja ogromnog broja dece (i odraslih), pokazale da je vakcina protiv gripa efikasna, bezbedna i neophodna u prevenciji gripa.

Jednom sam se vakcinisao i to je dosta, ne mora baš svake godineNije tako, a razlog je jednostavan - imunitet protiv gripa ima ograničeno trajanje pa ga treba obnavljati.

Sa druge strane, postoji više tipova virusa koji izazivaju grip, a obično se svake godine promeni "glavni krivac". Pošto su antitela (borci protiv virusa) posebna za svaki tip virusa, Svetska zdravstvena organizacija svake godine predviđa najverovatnije uzročnike, pa se pred svaku sezonu gripa pravi odgovarajuća vakcina.

Radi se na tome da se proizvede univerzalna vakcina koja će biti ista i pokrivati sve tipove virusa gripa, ali dok se taj posao ne završi držimo se standardne vakcine i svake godine osvežavajmo imunitet

Ako su se vakcinisali roditelji, bake i dede, onda ne mora i dete u istoj porodici

Sva deca starija od šest meseci mogu da se vakciniši, i to nema veze sa tim da li su i ostali ukućani zaštićeni vakcinom ili ne. Do uzrasta od tri godine deca dobijaju pola doze u odnosu na odrasle, a stariji mališani se vakcinišu istom dozom kao i odrasli.

Jedna doza vakcine je dovoljna

Ne i za one koji se prvi put vakcinišu. Revakcina (druga doza) se daje mesec dana posle prve. Svake sledeće godine se daje samo jedna doza. Revakcina utvrđuje zaštitu koju je prva doza započela.

Komplikacije su česte i opasne

Komplikacije su moguće, ali su retke i blage. Važno je da osoba, ili dete, bude zdravo pre vakcinacije, tada su i komplikacije ređe. Zato bi bilo dobro da pedijatar pregleda dete pre vakcinacije.

Moguća je blaga reakcija na mestu uboda, crvenilo i otok.

Mali broj dece ima lako curenje nosa, blagi kašalj koji može biti praćen niskom temperaturom. Sve traje dan, dva i prođe bez lekova, piše sajt.

Pročitajte i ovo:

Počela vakcinacija u Srbiji

Vakcinacija protiv gripa tokom trudnoće

Vakcina protiv gripa i alergija na jaja

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti