Avio-karta na Fejsu i Instagramu? Ne, nikako!

Spakovali ste kofere i spremni ste za put. Dok ispijate čoko-moko-late na aerodromu i čekate vaš let, škljocnuli ste fotografiju avionske karte i objavili je na Facebooku, Instagramu? Možete grdno da se kajete...

1
A- A A+

  Lutajući bespućima sadržaja na Facebooku i Instagramu, često naletimo na fotografije naših prijatelja i kolega na kojima su prikazane pojedinosti svakog predstojećeg odmora ili poslovnog putovanja: kafa, pasoš i karta za ukrcavanje (boarding pass), sa jasnom porukom: mi odosmo, a vi ostajete! Ljubomora na stranu, sigurno ste primetil ovakav sadržaj koji je postao pravi trend.

Pretražite li na Instagramu hashtag #BoardingPass, dolazite do skoro 80.000 postova.

Sređene fotografije propuštene kroz različite filtere i aplikacije za retuširanje bude u nama želju za putovanjem, no postoji i ona druga strana medelje koja vas vrlo lako može koštati vašeg odmora iz snova.

#BoardingPass je fenomen koji je zahvatio čitav svet. S obzirom na to da je ovo postala neizbežna navika na društvenim mrežama, postavlja se niz pitanja o sigurnosti takvog sadržaja na koje je potrebno pružiti konkretne odgovore.

Zašto ne trebate da delite informacije o vašem letu sa prijateljima i pratiocima putem social media kanala?

Naime, istraživanja su pokazala da glavni problem leži u barkodovima, koji prostim i jednostavnim skeniranjem od strane druge osobe mogu otkriti gotovo sve detalje o onome ko je kupio tu kartu – takoreći vama. Brzom pretragom dolazi se do informacija poput vašeg telefonskog broja, frequent flyer broja, ali i drugih detalja poput vremena poletanja, dolaska na destinaciju, redosleda i broja sedišta u avionu, pa čak i vašeg izbora za ručak (vegani, čujete ovo?).

Složićemo se da je Internet otvoren prostor na kome je gotovo nemoguće sakriti identitet. To nam pokazuje i besplatan sajt za čitanje i prepoznavanje barkodova, koji je ništa drugo no alat koji i običan korisnik može iskoristiti kako bi vam zgrabio lične podatke i iskoristio ih protiv vas.

Među širokim spektrom mogućnosti koje ostavljate kradljivcima identiteta samo jednim objavljivanjem avionske karte na nekim od kanala društvenih mreža, nalazi se i činjenica da druga strana izuzetno lako može dekodirati vaše lične podatke kako bi napravili nekoliko kopija nelegalnih karata koje kasnije mogu prodati drugim potrošačima, pa čak i na desetine njih, čineći vas prestupnikom i saučesnikom bez vašeg saznanja, piše sajt "Netokracija".

Šta sve može da se sazna sa fotografije vaše avio-karte


Kada govorimo o samim informacijama koje boarding pass nosi sa sobom, neophodno je napomenuti takozvani PNR odeljak (Passenger Name Record) koji predstavlja rezervacioni kod korisnika, vidljiv u kompjuterskom sistemu rezervacija. Ako ste na put krenuli sa porodicom, problem je utoliko veći jer zapravo svi delite isti PNR, a plen za onoga ko krši zakon - daleko unosniji.

Koliko čitava stvar može postati ozbiljna, pokazuje nam i podatak da ljudi sa one strane zakona mogu lako doći i do informacija o plaćanju, te direktno do broja platne kartice i to putem vaše SIM kartice, ukoliko PNR podatak uključuje i broj vašeg mobilnog telefona koji se takođe lako može duplirati, a taj proces sa sobom dalje povlači niz drugih nelagodnosti poput kontrole poruka i poziva od strane nepoznatog lica, ali i broja bankonvog računa.

Društveni inženjering je ozbiljna stvar i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo. Koliko ste puta rekli sebi, ma to nema šanse da se desi meni? Razloga za mere predostrožnosti dakle svakako ima.

Širok dijapazon prevara kreće se od preuzimanja i prikupljanja najosnovnijih informacija, pa sve do onih "old school caka" poput obijanja stana zato što niste u gradu.

Možete da ostanete i bez rezervacije!


Kako spisku prekršaja nema kraja, pokazuje nam činjenica da oni koji žele da vam načine štetu vrlo lako mogu otkazati letove i promeniti termine istih i to sve iz udobnosti sopstvenog doma, bez obavljanja bilo kakvih poziva.

Upitavši predstavnike aviokompanija kako gledaju na tu vrstu zloupotrebe podataka i koji su mogući prestupi koji proizilaze iz krađe takvih infomracije, "Netokracija" je dobila sledeći odgovor:

Kada je reč o aviokompanijama, one su prevashodno izložene bezbednosnom riziku. Naime, ukoliko haker pristupi karti i promeni je za let pre onog koji je bio inicijalni, on sa odštampanom boarding kartom ili elektronskom boarding kartom može da se pojavi na aerodromu i uputi se direktno ka izlazu.

Na putu do izlaza prolazi se bezbednosna kontrola gde se vrlo često ne proveravaju pasoš i boarding karta. Haker skeniranjem karte ulazi u tranzitnu zonu, a zatim kasnije u avion, ukoliko su na gejtovima postavljeni automatski čitači prilikom ulaska u avion.Iako boarding pass na prvi pogled deluje kao obično parče papira ispunjeno nasumičnim brojevima i slovima, postoje razlike i detalji na koje je potrebno obratiti pažnju kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Krađa podataka, osim putem bar koda, može se jednostavno izvršiti i zahvaljujući broju avionske karte kao i šifri rezervacije, dok se čitav proces obavlja preko zvaničnih web sistema aviokompanija kao što su online check-in, dobar primer svakako je Lufthansa. No, ovakav sistem danas poseduju pretežno veći avioprevoznici, te je spletom okolnosti sigurnost ipak za jedan stepen viša kod low cost kompanija.

Društvene mreže omogućile su nam da svetu prikažemo unapređenu verziju nas samih. Daleko od toga da Instagram i druge mreže verno govore o nama - u najboljem slučaju to su kratki trenutci sreće koje čuvamo u našem digitalnom sefu kojem se danas može veoma lako pristupiti, često i uz našu dozvolu.

Možda smo se sa privatnošću na Internetu odavno pozdravili, ali sa sigurnošću ne bi trebalo.

Na kraju dana, svega nekoliko pogrešnih poteza dovoljno je da se nađemo u situaciji zbog koje ćemo se kasnije kajati, pri čemu nas lajkovi i naš "Internet fame" neće izvaditi iz neprijatne situacije.

Pomirite se sa činjenicom da vašoj karti za ukrcavanje jednostavno nije mesto na Internetu. Selfi iz aviona ili fotografija krila biće i više nego dovoljni da nas učinite ljubomornim što danas sedimo u kancelariji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti