Deluje na tebe kao streptomicin?

Autor:

Sigurno vam je to neko nekad rekao u šali, ali šta je zapravo streptomicin i kako on to deluje?

0
A- A A+

  Streptomicin je vrsta antibiotika koja se "proslavila" kao prvi efikasan lek za tuberkulozu. Ovaj lek prvi put je izolovan 19. oktobra 1943. godine od strane, tada studenta, Alberta Šaca u laboratoriji na "Rutgers" univerzitetu. Proces izolacije ovog leka koji danas ima važnu ulogu u medicini nadgledao je profesor Selman Ejbraham Vaksman.

Streptomicin se najpre koristio kao lek za tuberkulozu, a profesor Vaksman je 1952. godine dobio Nobelovu nagradu, kao priznanje za "otkriće streptomicina, prvog antibiotika koji leči tuberkulozu".

Kasnije je Vaksman optužen da je preuzeo zasluge Alberta Šaca koji je uradio ceo posao pod nadzorom profesora.

Prvo testiranje streptomicina protiv plućne tuberkuloze trajalo je 1946. do 1948. godine i tada se pokazalo da je ovaj lek efikasan u lečenju tuberkuloze, uprkos maloj toksičnosti i bakterijskoj rezistenciji na lek.

Danas se streptomicin nalazi na listi najvažnijih medikamenata Svetske zdravstvene organizacije, kao jedan od najvažnijih lekova za zdravstveni sistem.

Streptomicin inače deluje na veliki broj gram pozitivnih i gram negativnih mikroba, kao i na Kohov bacil koji je uzročnik tuberkuloze.

"Mana" ovog leka je što je toksičnijih od drugih sličnih antibiotika, a mikrobi prilično brzo postaju rezistentni na ovaj lek. Međutim, nezamenjiv je u slučajevima gde drugi antibiotici ne deluju.

Streptomicin može da izazove ozbiljne poremećaje sluha jer je toksičan za slušni nerv, a poslednjih godina se izrađuje u prečišćenijem obliku, uz manje tokičnih "dodataka".

Možda ste, sada, posle svega, shvatili zašto kažemo da neko deluje na nas kao streptomicin - "čisti" nas od bakterija, što u prenesenom smislu znači da čini da se osećamo bolje.

Koja osoba je vaš streptomicin? Pišite nam u komentarima...

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti