Seks skandal u SPC: Suspendovan pop

Autor:

Eparhija zapadnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve saopštila je da je sveštenik Danijel Mekkej suspendovan od svih svešteničkih zaduženja dok se ne okonča postupak koji je protiv njega pokrenut u Americi.

26
A- A A+
crkva, molitva, pop marijan, selo stave Foto: Mondo/ Goran Sivački


Naime, sveštenik Srpske pravoslavne crkve u hramu Sveti Jovan Čudotvorac u Judžinu, u Oregonu, uhapšen je zbog sumnje da je plaćao za seks s maloletnom prostitutkom, kao i da je navodno koristio za preprodaju kokaina. Pop (42) je uhapšen u sredu tako što se jedan detektiv predstavljao kao maloletnik i ugovorio sastanak s njim, saopštila je policija, a nedavno preneli američki mediji.

"Eparhija zapadnoamerička Srpske Pravoslavne Crkve obaveštena je o tome da je jerej Danijel MekKej (42) uhapšen u sredu, 12. oktobra 2016. godine u okrugu Lejn (Oregon). Sveštenik Danijel je kontaktiran od strane policije i uhapšen na osnovu optužbi za nedozvoljene seksualne radnje s maloletnom osobom i posedovanje nedozvoljenih supstanci. Sve dok optužbe ne budu razrešene i do okončanja crkvenog postupka otac Danijel biće suspendovan od svih svešteničkih zaduženja koji su mu bila poverena", navodi se u saopštenju eparhije.

"Mada se svako ima smatrati nevinim dok se njegova/njena krivica ne dokaže, Eparhija zapadnoamerička ipak vrlo ozbiljno uzima u obzir navode o bilo kom vidu nedopuštenog ponašanja i mora postupati u skladu sa tim, kako bi obezbedila zaštitu i bezbednost svih pravoslavnih parohijana i ostalih, dok služimo Bogu i zajedno obavljamo svoja sveštenička zaduženja. Sveta pravoslavna vera ne dopušta nedolično i gnusno ponašanje. Mi smo duboko zabrinuti i molimo se za sve kojih se ovaj slučaj tiče", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zapadnoamerička eparhija spremna da sarađuje sa civilnim vlastima.

"Osim toga, svako ko je eventualno bio, ili poznaje nekoga ko je bio, žrtva seksualnog zlostavljanja od strane nekog od članova eparhijskog klira, zaposlenih ili volontera u Crkvi, trebalo bi prvo da kontaktira policiju, a potom da slučaj prijavi, poverljivo, i eparhijskom ombudsmanu na broj +1.415.930.9069", piše u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Tagovi:
Sve vesti