Svedoci oprečno o prebijanju Andreja Vučića

Autor:

Ispitivanjem dva svedoka danas je u Višem sudu u Beogradu nastavljeno suđenje osmorici žandarma optuženih za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog dvojicu pripadnika vojne policije pred početak Parade ponosa u septembru 2014. godine.

70
A- A A+

Svedoci Đorđe Gačanović i pripadnik Žandarmerije Nikola Mihajlović danas su svedočili četiri i po sata, gde su na pitanja tužioca, odbrane i suda govorili o tome šta su videli u vezi sa incidentom koji se dogodio 28. septembra 2014. godine na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Gačanović je ispričao da niko od civila nije upotrebio fizičku silu prema pripadnicima Žandarmerije, te da je video kako ih žandarmi udaraju palicama u glavu i to najviše dvojicu civila koji su imali službene legitimacije, te da je najviši među četoricom civila pokazao ličnu kartu.

"Jasno sam video i čuo da su se dva službena lica legitimisala i da je jedan civil pokazao ličnu kartu", kazao je Gačanović navodeći da pre tog incidenta nije poznavao nijednog od učesnika događaja.

Naveo je i da nije čuo da civili vređaju žandarme, niti da su ih "gurali i udarali", te da su civili sve vreme pokušavali da smire situaciju.

Čuo je, kaže, naredne "odbij" i "stoj", i video da su se civili po naredbi povlačili unazad, te da nije video nijednog među njima koji je pokušao da probije kordon niti da uhvati nekog žandarma za zaštitnu opremu, a da su sve vreme govorili: "ovo je štićeno lice" i "evo lična karta".

Bilo je i psovki, nastavio je Gačanović, koji je, kaže, video najvišeg među četvoricom civila kako se povlači, a za njim kreću četvorica ili petorica žandarma, nakon čega je on pao na zemlju jer ga je udario neko od njih.

Gačanović je na početku svedočenja rekao da je tog dana bio na ulici u funkciji direktora odeljenja za bezbednost i istrage nevladine organizacije "Ruska inicijativa" kako bi procenio motivisanost policije za obavljanje zadataka, te da je svom šefu Siniši Vučiniću podneo izveštaj.

Svedok Nikola Mihajlović, pripadnik Žandramerije, koji je bio angažovan tog dana na obezbeđenju Parade ponosa, rekao je da je iz vozila video četiri nepoznata lica, kojima su žandrami naredili da legnu, što, kaže, ovi nisu uradili, te da je po završetku intervencije "savladano lice u maslinasto zelenom džmperu" reklo da u džepu ima službenu legitimaciju.

Naveo je da su, u trenutku kada je došao sa kolegama u džipu na ugao Birčaninove i Svetozara Markovića, civili već počeli da šutiraju štitove žandarma, kao i da su pripadnici Žandarmerije držali preventivno podignute palice.

"Kada sam izašao iz "difendera" (džip) nisam video da su civili upotrebljavali silu jer sam krenuo ka licu u maslinasto zelenom džemperu koje je sedelo na ulici. Video sam krv, ali ne mogu da preciznije opišem povredu. Čuo sam da je neko pomenuo - pištolj", rekao je Mihajlović.

Odbrana optuženih je navela da su tvrđe Gačanovića protivrečne, da delovi njegove izjave dovode u sumnju da je uopšte bio očevidac događaja, te da svakako ne predstavlja kredibilnog svedoka.

Tužilaštvo je, pak, navelo da bi iskaz Mihajlovića trebalo odbiti, jer je apsolutno selektivan.

Advokat odbrane Aleksandar Ćurčić imao je primedbu na postupanje suda, navodeći da sud u slučaju kada se ispituju pripadnici Žandarmerije "postavlja ista pitanja u krug", te da je svedoku Mihajloviću danas deset puta postavljeno isto pitanje.

Navodeći da je to zabranjeno odlukom suda u Strazburu, Ćurčić je rekao da odbrana zato predlaže tonsko snimanje suđenja.

Suđenje će biti nastavljeno 9. novembra u 10 sati ispitivanjem svedoka Ivana Tasića, Srđana Kostića i Igora Krstića.

O incidentu koji se dogodio 28. septembra 2014. godine postoji i video zapis koji su objavile gotovo sve televizije.

Žandarmi niškog odreda su optuženi za prebijanje braće premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, kao i još dvojice pripadnika vojne policije.

Više tužilaštvo u Beogradu ih tereti da su kao saizvršioci počinili krivicno delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, odnosno za prebijanje pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Optuženi su Prerag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đordević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević i Rade Matić.

Komandant voda Žandarma - Mitrović tereti se i za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sve vesti