Najbolja i najjeftinija hrana za bebe

Autor:

U Srbiji čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok, a samo 13 odsto dece mlađe od šest meseci je isključivo dojeno.

0
A- A A+

  Kako je istaknuto na okruglom stolu "Zaštitimo dojenje" održanom u Beogradu, majčino mleko je najbolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe.

Na okruglom stolu je zaključeno da se regulativa u oblasti zabrane reklamiranja zamena za majčino mleko ne poštuje i da je zato potrebna zajednička akcija koja će obezbediti doslednu zaštitu prava deteta, saopšteno je iz UNICEF-a, koji je organizovao okrugli sto.

"Kada štitimo dojenje, štitimo decu u najranjivijem periodu njihovog života. Sadržaj majčinog mleka se stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zato moramo da obezbedimo kontinuiranu podršku majkama da doje", istakla je zamenica direktora UNICEF u Srbiji Severine Leonardi.

Goran Stojković iz sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja rekao je da će inspektori u okviru redovnih poseta zdravstvenim ustanovama proveravati poštovanje primene propisa u vezi sa reklamiranjem formula za odojčad.

Iz udruženja Roditelj i Mreže organizacija za decu su istakli da je dojenje mnogo više od hranjenja, da se njime zadovoljava potreba za hranom, ali i bliskošću, odnosno ostvaruje se povezanost sa majkom.

Reklamiranje zamena za majčino mleko je strogo regulisano međunarodnim i nacionalnim propisima, a Srbija je potpisnik Međunarodnog kodeksa reklamiranja zamena za majčino mleko.

Okrugli sto je UNICEF organizovao u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Mrežom organizacija za decu Srbije (MODS), Udruženjem "Roditelj", Centrom za mame i Inicijativom "Moja podrška dojenju".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti