PANIKA: Ruska mornarica ide na jug- Mediteran ćao!

Autor:

Najveći strahovi Zapada se obistinjuju - Rusi se na velika vrata vraćaju na Mediteran. Ako se "ukotve" u Sredozemlju više ih nikada nećemo oterati, upozoravaju analitičari sa Zapada.

Fotografija s leta aviona norveške obaveštajne službe datirana na 17. oktobar, koja pokazuje kako jedini ruski nosač aviona "Admiral Kuznjecov" plovi međunarodnim vodama na od norveške obale ka jugu Evrope, podgrejala je strahove Zapada da Rusija i na moru jača svoj globalni vojni potencijal.Sama vest nije iznenađenje, dolazak "Kuznjecova" najavio je krajem septembra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, ali na Zapadu kao da nisu verovali.

Izvor: Youtube

Admirali željni dokazivanja

Ruski visoki pomorski komandanti željno očekuju dolazak flote u Mediteran, i zbog toga što su svu "slavu operacija" u aktuelnoj ukrajinskoj krizi, zatim pre toga u Gruziji i Čečeniji, pokupile njihove kolege iz vojske (kopnenih trupa) i avijacije. Sada dolazi i njihovih pet minuta. Tim pre što brodovi nose i veći broj anitipodmorničkih helikoptera, pa je prilika da se ogledaju u igri "žmurke" sa u Mediteranu prisutnim NATO podmornicama.

Vest je potvrdio Tass, koji kaže da su nosač aviona i sedam brodova isplovili u subotu iz arktičke baze Severne flote u Severomorsku, u svoju osmu mediteransku misiju.

Ovoga puta, stvar je mnogo ozbiljnija, jer "Kucnjecov" plovi u rat. Rojtersova analiza kaže da, iako su od Rusi u poslednjim decenijama uložili mnogo resursa u podizanje sposobnosti da ratuju i s mora, ovo je prvi put da će isprobati svoju pomorsku moć, za razliku od zapadnih sila SAD, Francuske, Britanije i Italije, čija se mornarica već ogledala u ratnim operacijama.

"Već možda u naredne dve nedelje, videćemo kako avioni 'su-33' i 'mig-29' lete s mora na Alepo i druge delove Sirije" kaže analitičar agencije Rojters.

Ali, ruski avioni su već u Siriji, pa šta je onda problem za Zapad?

Pa, upravo to, potencira Rojters, jer Kremlj je mogao da dovuče još "kopnenih" aviona u svoju bazu u Siriji, nije morao da angažuje ove "pomorske". Sam "nepotreban" dolazak mornarice dokaz je da predsednik Vladimir Putin do kraja želi da ispita mogućnosti svoje flote, kad već ima priliku.

Ne treba ni zanemariti marketinški deo cele operacije, jer ruska flota će na svom putu do sirijskih voda proči praktično kroz celu Zapadnu Evropu, i na svom putu biti medijski veoma propraćena. A toliki publicitet jasno stavlja do znanja svima i tom delu sveta da Moskvu niukom slučaju "ne treba otpisati", kada se govori o globalnim pitanjima.

Pojedini zapadni analitičari već kažu da ukoliko se Rusi "smeste" u Mediteranu na duže, Zapad se može "oprostiti" od povratka u taj deo sveta.

Sve vesti