Hrvatska dobila Vladu - bez "ustaša"

Sabor Hrvatske izglasao je večeras poverenje vladi premijera Andreja Plenkovića, predsedniku Hrvatske demokratske zajednice. Vlada bez kontroverznih Hasanbegovića i Kovača.

7
A- A A+

Posle celodnevne rasprave, za izglasavanje poverenja vladi glasao je 91 od ukupno 151 poslanika, protiv je bilo 45, a troje poslanika je bilo uzdržano.

Novi hrvatski premijer odmah je večeras u Banskim dvorima preuzeo dužnost od dosadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića.

Orešković je novom premijeru rekao da mu predaje izveštaj o radu Vlade od 1.800 stranica, da ostavlja pozitivne rezultate, rast BDP-a, smanjeni dug i porast zaposlenosti.

Nova vlada ima 20 ministara od kojih 16 iz HDZ, a četiri iz koalicije Most.

Premijera i njegov kabinet podržalo je i osmoro poslanika nacionalnih manjina, među njima i tri srpska, kao i nekoliko manjih poslaničkih klubova.

Drugačija vlada HDZ-a

Plenković (46) na premijersko mesto dolazi posle Tihomira Oreškovića koji je, kao nestranački kandidat, od početka 2016. vodio vladu HDZ i Mosta. Zbog neslaganja koalicionih partnera i afere bivšeg predsednika HDZ Tomislava Karamarka, ta vlada se urušila posle samo pet meseci. Novi premijer pokazao je da želi drugačiju vladu, pre svega odlukom da iz svog tima izostavi dosadašnjeg ministra kulture, kontroverznog Zlatka Hasanbegovića koji je javnosti najpoznatiji zbog izjava da je antifašizam "floskula", i izjava kojima je veličao ustaštvo. U Plenkovićevom timu nema ni dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Mira Kovača koji je takođe povezan s desničarskom strujom u HDZ.

Na čelnu poziciju resora kulture došla je članica Upravnog Odbora Hrvatskog audio-vizuelnog centra (HAVC), Nina Obuljen Koržine,k koja se odmah suočila s oštrim kritikama dela udruženja ratnih veterana i konzervativnih udruženja.

Mesto šefa diplomatije preuzeo je jedan od najbližih Plenkovićevih saradnika, dosadašnji evroposlanik, Davor Ivo Stier.

Svoje pozicije zadržali su ministar finansija Zdravko Marić, saobraćaja Oleg Butković, građevinarstva Lovro Kuščević i branitelja Tomo Medved.

Martina Dalić je nova ministarka privrede, a Milan Kujundžić ministar zdravlja. Resor odbrane preuzeo je Damir Krstičević, a nauke i obrazovanja Pavo Barišić koji je u delu medija i stručne javnosti prozvan zbog navodnih afera.

Od ministara iz kvote Mosta, ministarstvo unutrašnjih poslova i dalje će voditi Vlaho Orepić, a novi ministar uprave je Ivan Kovačić koji je ujedno i potpredsednik Vlade.

Potpredsednici Vlade su i ministri Dalić, Stier i Krstičević.

Među ključnim ciljevima nove hrvatske vlade istaknuto je ostvarivanje stabilnog i trajnog privrednog rasta, stvaranje novih radnih mesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova.

U programu je ocenjeno da je idućih 12 meseci ključno za pokretanje promena i "razvojni skok" koji je Hrvatskoj potreban.

Kao jedan od ključnih spoljnopolitičkih ciljeva navedena je podrška Bosni i Hercegovini i drugim državama Jugoistočne Evrope na putu prema Evropskoj uniji i NATO.

U programu je istaknuto da će u dijalogu s predstavnicima nacionalnih manjina, Vlada Hrvatske promovisati uvažavanje, saradnju i solidarnost s ciljem pune zaštite manjinskih prava.

Plenković je dobio mandat za sastavljanje vlade pošto je postignut dogovor između HDž-a i Mosta, uz podršku osmoro predstavnika nacionalnih manjina, među kojima i tri srpska. Potpise podrške dalo mu je i više poslanika drugih stranaka.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. septembra nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno formirala vladu. HDUZ s partnerima osvojio je 61 mandat, a Most 13, s tim da je s njima i jedan poslanik izabran na listi Živog zida.

Za sastavljanje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu.

Sve vesti