Kako Srbi vide predsedničke izbore u SAD

Autor:

Amerika pred sobom ima dva predsednička kandidata od kojih nijedan ne odgovara potrebama sadašnjeg trenutka, ni SAD, ni sveta a ni Srbiji.

11
A- A A+

Ovakav zaključak donet je večeras, na prvoj od tri najavljene tribine posvećene predsedničkim izborima u SAD, koja je održana na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na tribinisu dekan FPN Dragan R. Simić, profesor Ivo Visković i asistenti Dragan Živojinović i Milan Krstić, govorili su o tome koliko se po pitanju spoljne i bezbednosne politike SAD razlikuju Hilari Klinton i Donald Tramp, o ogromnoj moći koju američki predsednik ima u svetskoj politici, ali i samim kandidatima.

Još dve debate

Naredna tribina biće održana 26. oktobra, a glavna tema trebalo bi da budu debate koje prate izborni ciklus. Treća i poslednja biće održana posle izbora, zakazanih za 8.novembar, i na njoj će se diskutovati o rezultatima i posledicama američkih predsedničkih izbora. U izbornoj noći biće organizovano praćenje rezultata u "Crowne Plaza" hotelu.

Prema rečima Živojinovića, najveći nedostatak Hilari Klinton je njena nemogućnost da za sobom povuče mase kao što to, kako smatra, svojom harizmom radi Tramp.

Ipak, Trampov problem je, naveo je Živojinović, to što harizma vrlo lako može da nestane, posebno u kriznim situacijama.

U svakom slučaju, ko god pobedi, zaključio je on, imaće veliki izazov pred sobom, jer, prema njegovim rečima, ni jedno ni drugo ne odgovaraju trenutku.

Dekan Dragan R. Simić je na marginama tribine izjavio Tanjugu kako se po Srbiju ništa bitno neće promeniti ko god da pobedi, ali da bi možda ipak malo bolja opcija bila Klintonova, jer je ona, smatra Simić, veći poznavalac političkih prilika na Balkanu.

"To za nas ne znači mnogo. Oba kandidata se zalažu za stabilnost našeg regiona, ali tu sve ostaje na nivou ličnih simpatija", kazao je on.

"Mnogo su veće šanse da pobedi Hilari Klinton, koja je i odličan poznavalac našeg regiona jer je dolazila u nekoliko navrata i bila državni sekretar, tako da u tom smislu bi možda bilo povoljnije da tu dođe neko ko poznaje ovaj deo sveta", rekao je Simić.

Cilj projekta "Američki predsednički izbori 2016" je da se isprati ukupan izborni proces u SAD, rekao je član organizacionog odbora, asistent na FPN Stevan Nedeljković,

To, prema njegovim rečima, uključuje preliminarne izbore, nacionalne konvencije, debate i same završne izbore.

Desetomesečni projekat su organizovali Fakultet političkih nauka i Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, u saradnji sa ambasadom SAD u Srbiji i Balkanskim fondom za demokratiju.


Tagovi:
Sve vesti