• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kromberg i Šubert dolaze u Kruševac

Izvor MONDO/Agencije

Sporazum o izgradnji fabrike auto-komonenti nemačkog investitora Kromberg i Šubert u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 ljudi, potpisan je danas u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

To je najveći proizvođač auto-delova u Evropi, koji kasnije planira da proširi proizvodnju u Srbiji i uposli dodatnih 1.500 radnika.

Fabrika će biti izgrađena na površini od 21.000 kvadratnih metara.

U Gradskoj kući Ugovor o dodeli podsticaja za gradnju fabrike potpisali su ministar privrede Goran Knežević i vlasnik kompanije Hans Oto Kromberg, a Memorandum o ulaganju u Kruševac gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović i predstavnici kompanije.

Potpisivanju sporazuma i memoranduma prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su i druge zemlje nemačkoj kompaniji nudile podsticaje, ali da je on ponudio za pet odsto povoljnije uslove.

"Srbija je pobedila konkurenciju i opet će za 10 odsto ponuditi bolje uslove od zemalja u regionu ako Kromberg i Šubert odlučli da otvori još neku fabriku u Srbiji", rekao je Vučić i pozvao vlasnika te kompanije da razmilisli o otvaranju pogona u Kraljevu, Kragujevca ili Jagodini.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da je otvaranje fabrike kompanije Kromberg i Šubert u Kruševcu prava mera sadašnjih odnosa Srbije i Nemačke.

On je istakao da treba živeti u sadašnjosti i budućnosti i sarađivati kako bi ljudi živeli boje.

"Srbija se četiri godine izvlači iz nevolja u koje je sama sebe dovela", rekao je Nikolić i dodao da je očigledno da je poverenje u svetu u Srbiju uticalo na vlasnika nemačke kompanije da ulaže u Srbiji.

Istakao je da mu je zahvalan što nije tražio unapred sve ugovorene podsticaje za otvaranje radnih mesta i što će, verovatno, otvoriti više radnih mesta nego što je planirao.

Ambasador Nemačke je izjavio da su nemačke kompanije u Srbiji uložile 1,8 milijardi evra i da zapošljavaju 30.000 ljudi.

On je izrazio zadovoljstvo što je još jedna nemačka kompanija došla u Srbiju i dodao da očekuje da će se broj nemačkih investicija povećati.

Ditman je ocenio da je Srbija pokrenula značajne ekonomske reforme i da je potrebno da tako nastavi, a kako je dodao, važna je vladavina prava kako bi investotori imali pouzdano i stabilno poslovno okruženje.

"Ako se tako nastavi, investicije će u većem broju stići u Srbiju", rekao je Ditman i ocenio da su reforme suština evropskih integracija i da Nemačka podržava Srbiju na tom putu.

U pitanju je "grinfild" projekat, odnosno pogon od ukupno 21.000 kvadrata, od čega je 18.000 za proizvodnju, a 3.000 za potrebe administracije, a postoji i mogućnost proširenja do 30.000.

Planirana lokacija za pogone je nekadašnji "Konjički klub", pored Starog aerodroma odnosno do Bruskog puta.

Projekat je podeljen u dve faze, a plan je donet na pet godina i to je, s obzirom na subvencije države, ujedno i rok za zapošljavanje 2.500 radnika.

Ta dinamika zapošljavanja nije fiksna i ne znači da prva faza ne može biti realizovana već u naredne dve godine.

U drugoj fazi projekta, koji podrazumeva da se prethodna realizuje po predviđenim planovima, pogoni će se proširiti za 12.000 kvadrata uz upošljavanje još 1.500 ljudi.

Prema planovima nemačke industrije automobilskih komponenti, koja se smatra vodećim globalnim dobavljačem žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja, sa istorijom dužom od 110 godina, kao i više od 38.000 zaposlenih na više od 30 lokacija širom sveta - osnovana je lokalna kompanija pod nazivom "Kromber i Šubert Srbija", kao stopostotno zavisno društvo holding kompanije u Austriji.

Mušterije kompanije "Kromberg i Šubert" su pretežno nemački proizvođači automobila iz premijum klase, a ukupni prihodi grupe lane su iznosili 1,3 milijarde evra.

Aktivnosti istraživanja i razvoja su usmerene na projektovanje žičnih sklopova, a nazale se uglavnom u Nemačkoj, Rumuniji, Tunisu, Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Brazilu i Kini.



Komentari 25

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stanko

Kruševac je zaslužio da dobije ovakvu investiciju, zaposlavanjem ovolikog broja ljudi, stopa nezaposlenosti u Kruševcu, značajno će pasti.

vlado

Lepa vest za Krusevljane ,nadam se da ce se tako obradovati i u drugim gradovima.

rade

Lepa vest za Krusevljane ,nadam se da ce se tako obradovati i u drugim gradovima.

special image