Državna VS privatna bebisiterka

Nije lako naći odgovarajuću osobu kojoj ćemo poveriti svoje dete na čuvanje. Raspitali smo se u privatnim i državnim agencijama kako se biraju dadilje, koje testove prolaze, koliko koštaju njihove usluge...

12
A- A A+

  Oglasi su puni ponuda za čuvanje dece: bake u penziji, zrele žene koje žele dodatno da zarade, studentkinje kojima treba "koji dinar više". Ima i puno privatnih agencija koje, takođe, nude usluge dadilja, a tu je i državna agencija "Bebi servis", koja radi već 30 godina.

Koga odabrati?

Cena je važna, ali kada nekome treba ostaviti na čuvanje ono najdragocenije što imamo - svoje dete, onda nas od cene zanima mnogo više.

Evo šta smo mi sve saznali o bebisiterkama koje se nude u Srbiji.

DRŽAVNE DADILJE

U državnom "Bebi servisu" je zaposleno 210 bebisiterki i bebisitera. Koordinatorka servisa Ruzmilka Đotunović kaže za MONDO da roditeljima puno poverenja uliva činjenica da njihovi kandati za posao moraju da zadovolje ozbiljne testove.

"Konkurs za nove zaposlene se raspisuje preko Nacionalne službe za zapošljavanje, koja sprovodi testiranje. Kandidati moraju da imaju minimum srednju stručnu spremu. Kada polože psihološke testove, sledi obuka u Predškolskoj ustanovi 'Dečji dani', gde prolaze deo praktične i teoretske obuke", objasnili su nam "Bebi servisu".

Kažu, takođe, i da je interesovanje roditelja za usluge dadilje veliko tokom cele godine, ali da je potražnja največa u septembru i oktobru.

Na usluge državnih dadilja trenutno čeka oko pedeset porodica.

A kada ih dočekaju? Šta sve njihove bebisiterke rade?

Državne bebisitrka sa decom koju čuvaju rade "na vaspitno-obrazovnom polju", što znači da decu čuvaju, ali ih i podučavaju i vaspitavaju, baš kao da dete ide u obdanište.

I ovako možete do dadilje

Na sajtu dadilja.rs možete da pogledate profile bebisiterki, pročitate komentare i ocene roditelja koji su ih angažovali i bez posrednika angažujete neku od njih.

Ono što roditeljima najviše odgovara u vezi sa ovim bebisiterkama je to što one rade i vikendom i praznicima, ako porodica iskaže potrebu za tim, dok dadilje zaposlene u privatnim agencijama, kako smo saznali, uglavnom ne rade vikendom i praznicima, ili za te usluge traže dodatno plaćanje.

Državne dadilje čuvaju decu starosti od šest meseci do 12 godina, a rade i sa decom koja imaju smetnje u razvoju.

"Za rad sa tom decom angažuju se pre svega defektolozi, ili posebno edukovan kadar", kažu u servisu.

Kada je reč o starosti bebisiterki koje zapošljava "Bebi servis", oni se trude da izađu u susret roditeljima i da im ponude dadilju koja će svojim godinama, ili nekim drugim svojim kvalifikacijama, zadovoljiti zahteve korisnika.

Kada se dadilja odabere, sledi potpisivanje ugovora u kojem je, između ostalog, precizno određeno koliko sati dnevno bebisiterkabrine detetu - od četiri do osam sati.

A, sada, ono što sve najviše zanima, koliko to košta?

"Za četiri sata naplaćujemo 15.458 dinara, za pet sati 18.238, za šest sati 21.885, za sedam sati 24.134, a za osam sati 27.581 dinara. Za čuvanje dvoje dece cena se uvećava za 20 odsto."

Šta se dešava ako posle svih dogovora roditelja i agencije, dete ne prihvati odabranu dadilju, ili roditelji iz bilo kog razloga nisu zadovoljni njenim radom?

"Roditelji uvek mogu da zamene dadilju, kao i ona porodicu".

PRIVATNE DADILJE

Da bismo uporedili kako će proći roditelji koji angažuju privatnu dadilju, pozvali smo nekoliko agencija koje pružaju tu uslugu. Svi kažu da njihove bebisiterke takođe prolaze stroge kontrole, da to ne može da radi bilo ko, kao i da je zainteresovanost rodiltelja velika.

"Mesečno dobijemo oko deset zahteva, a žene koje mi zapošljavamo moraju da imaju iskustva u čuvanju tuđe dece, bilo preko agencija u kojima su radile ili preko preporuka. Osim toga, moraju da imaju najmanje srednju stručnu spremu, poželjno je pedagoški profil, da prilože potvrdu iz suda da se ne vodi krivični postupak protiv njih, da prilože fotokopiju lične karte i diplome. Poželjno je da imaju između 20 i 55 godina", objasnila nam je vaspitačica Mirjana Lukić, koja vodi posredovanje u bebisitingu u Agenciji za zapošljavanje "Mirna kuća".

Posao bebisiterke koju roditelji angažuju posredstvom ove agencije, obuhvata: kreativni rad sa decom, igre u otvorenom prostoru, pripremu obroka, sređivanje igračaka i dečjih stvari, odvođenje na razne aktivnosti van kuće, pomoć u učenju. Takođe, njihove bebisiterke mogu da putuju sa porodicom na odmor ili letovanje, a ove usluge se odnose na decu od rođenja do deset godina. Vikendom i praznicima rade "po dogovoru".

"Imamo i profile dadilja koje imaju završen defektološki fakultet i koje su radile sa decom koja imaju posebne potrebe", dodaje Mirjana Lukić.

Da bi svi bili zadovoljni, i klijenti i privatne dadilje, postoji adaptacioni period, čije trajanje se određuje dogovorom. Ako u tom periodu roditelji ili deca, imaju zamerke na rad bebisiterke, mogu da je promene. Ukoliko su zadovoljni, sledi potpisivanje ugovora.

I odmah da vam kažemo - cena je približna onoj koju ćete platiti za državnu dadilju.

"Roditelji koji angažuju bebisiterke, plaćaju na mesečnom nivou po ostvarenim radnim satima po cenovniku agencije. Cena usluge čuvanje jednog deteta devet sati dnevno radnim danima od ponedeljka do petka, mesečno iznosi 29.700 dinara", rekla nam je Lukićeva.

Svi znamo da ima raznih roditelja, ali i raznih bebisiterki. Na šta se najčešće žale jedni, a na šta drugi?

"Dadilje se najviše žale na roditelje koji su tražili samo uslugu čuvanja dece, a onda im vremenom dodaju obaveze obavljanja kućnih poslova, za istu novčanu nadoknadu. Roditelji koji nisu zadovoljni radom bebisiterke, mogu da se žale agenciji, mogu da traže prekid pružanja usluga i promenu dadilje. Takođe, i one mogu da najave prekid pružanja usluga roditeljima deset dana unapred, ako nisu zadovoljne uslovima."

Ipak, da bi takvih slučajeva bilo što manje, dadilje i roditelji zaštićeni su ugovorom o posredovanju, koji jasno propisuje kakve su obaveze bebisiterke i koje uslove moraju da ispoštuju roditelji.

ISKUSTVO JEDNE MAME

Kada je došao trenutak da svoje jednogodišnje blizance ostavim u ruke "nekom tuđinu" zbog povratka na posao, uopšte mi nije bilo lako. Noćima sam razmišljala o mogućnosti da baš ja naletim na ludu dadilju iz horor filmova i onda sam skovala "savršen plan". Odlučila sam se, pod jedan, za "državni bebi servis", jer mi je nekako ta činjenica ulivala nadu - pomislila sam da bar oni ne smeju da "igraju" sa decom i imaju rigorozne kontrole zaposlenih. Pod dva - nisam htela da toj osobi, ma ko da je, ostavim decu dok je dobro ne "isproveravam", ispričala nam je Beograđanka Darija P.

Već pri prvom susretu moji strahovi su počeli da se raspršuju - kada je u moj stan došla vedra žena, zvonkog glasa i širokog osmeha sa dredovima u kosi.

Najmanje takvu sam očekivala, ali ipak...Dragu Gagu "mučila" je kompletna moja porodica - prvo ja, pošto sam mesec dana provela s njom pre povratka na posao, prateći kao kobac svaki njen pokret. A kada je došao dan da počnem da radim, moja majka je preuzela ulogu "čuvara". Posle dva meseca stroge kontrole, prošla je sve naše testove i ubrzo postala pridruženi član porodice.

Godinu i po dana ih je čuvala - slala mi je fotografije usnule dece (uspavljivala ih je za pet minuta - i dalje ne znam kako?!), svaki božiji dan vodila ih je u parkić (i kad veje i pada kiša - složile smo se u startu da tako treba - dobro obučeš i na vazduh), naučila ih je više pesmica nego ja od tada do sada (a imaju šest godina i mi nekako u kući više volimo bajke), i radila je još nešto što niko od nje nije tražio...

Fizioterapeut po struci, kroz igru je uspela da ispravi krivi vratić moje ćerke zbog kog smo prethodno obigravali silne lekare i plakali svi koliko boli dok se rade vežbe. Uz Gagu one nisu bolele, samo smo se igrali...

Kakva su vaša iskustva sa dadiljama? Pišite nam u komentarima...

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti