• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjige u ruke, počinje Sajam knjiga!

Izvor Tanjug

Najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope, 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga, počinje danas i do 30. oktobra, pod sloganom "Knjige u ruke", okupiće više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih.

 Sajam knjiga 2016 radno vreme ulaznice

Ovogodišnja zemlja pocasni gost je Iran, koja ce u centralnom delu hale 2a predstaviti svoju viševekovnu kulturu i tradiciju, ali i savremenu književnost i nove naslove prevedene na srpski jezik.
Fokus ce biti i na dijalogu srpskih i iranskih pisaca, a u Beograd, kako su najavili predstavnici Iranskog kulturnog centra, dolazi grupa od petnaestak izdavaca, sedam pisaca i deset ilustratora.

Sajam ce svecano otvoriti pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanic (Ivan Negrišorac) i iranska spisateljica i rediteljka Narges Abjar.
Pisci u fokusu bice Zahar Prilepin (Rusija) i Erlend Lu (Norveška), a sa svojim srpskim citaocima družice se i Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Jani Virk, Eugen Šuljkin.

Tribinski program Sajma bice posvecen 400. godišnjici od smrti Šekspira i Servantesa, 120.godišnjici pojave romana "Hajduk Stanko", veku od smrti Petra Kocica pa sve do secanja na godišnjicu osnivanja Jasenovca, srpskom romanu u domacem filmu, prevodenju južnoslovenskih književnosti i novim srpskim pesnikinjama.

Novi program "Arena od reci" bice usmeren na teme od znacaja za knjigu i kulturu danas - "Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme", "Cije je naše naslede", "Izmedu nacionalne i kolonijalne kulture".

Najavljeni su i razgovori sa poznatima iz razlicitih profesija o iskustvu citanja, zatim serija dijaloga sa savremenim domacim piscima o njihovim novim naslovima i predstavljanje neprofitnih izdavackih produkcija u Srbiji u okruženju.

Forum Bibliotekarskog društva Srbije bavice se nabavkom knjiga, strucnjaci iz desetak zemalja i važnih medunarodnih organizacija ucestvovace na konferenciji posvecenoj kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima.

Na Sajmu ce biti postavljen veci broj izložbi - o Servantesu, Šekspiru, Kocicu, Iranu, Jasenovcu, izložena dela Miloša Šobajica, zatim prva i raritetna izdanja Jaše Tomica, Milana Rakica, Milorada Mitrovica i Kocica, kao i 20 najlepših knjiga Medunarodne kuce umetnosti za decu iz Slovacke.

Posebna pažnja bice posvecena predstavljanju dela umetnika mladih od 30 godina, pa ce u sali "Janko Veselinovic", nazvanoj po piscu cuvenog romana "Hajduk Stanko", od ponedeljka do subote, nastupace autori za decu i mlade - od Laze Lazica i Ljubivoja Ršumovica, Raše Popova i Vladimira Andrica, do Jasminke Petrovic, Igora Petrovica, Dejana Aleksica i Branka Stevanovica.

Školski dan je u cetvrtak, 27. oktobra, porodicni dani su 24. i 25. oktobar kada ce biti omoguceno da cela porodica sa jednom kupljenom ulaznicom po ceni od 600 dinara poseti manifestaciju.

Kao i prethodnih godina bice dodeljene nagrade za izdavaca godine, izdavacki poduhvat godine, decju knjigu godine, najlepšu knjigu, nagrada za najboljeg izdavaca iz dijaspore, posebno priznanje za najbolju knjigu iz oblasti nauke.

Nagrada "Bogdan Kršic" bice dodeljena za najlepšu knjigu, a specijalna priznanja za izdavaca, knjigu ili strip i za mladog dizajnera.

Od 26. do 30. oktobra uporedo ce biti održan Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava pod motom "Obrazovana Srbija - uspešna Srbija", kao i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market".

Pojedinacna ulaznica košta 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Poslednjeg dana Sajma bice izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadorima Nemacke, Austrije i Švajcarske koji ce sledece godine predstaviti književnost na nemackom jeziku kao pocasnog gosta 62. Medunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

n

Može da se nađe dobrih knjiga. Oni koji planiraju da odu bolje da prvo potraže na netu šta ih zanima, pogledaju koji je izdavač (danas kupim knjigu koja u knjižarama košta 2200 za 1650 kod izdavača, a knjiga vredi), onda vide u kojoj hali se izdavač nalazi i tako izbegnete gužve. Bez obzira na dosta loših naslova koji su u prvom planu ima i jedan lepa stvar što se tiče dečije literature. Ima dosta enciklopedija koje možete jeftino nabaviti, bajki, slikovnica, tako da mislim da je književnost za decu (a ne mislim na Zoranahu ili kako već) na najvećem dobitku u toj komercijalnoj trci.

samo se cudim

Namerno sacekam da prodje dosta vremena od objavljivanja clanka. Samo 5 ljudi ostavilo komentar i par desetina lajkovalo. Na vest o Jecinom postu,a u vezi Cece,110 ostavilo komentar,a na stotine( mozda i hiljade)lajkovalo! Definitivno: Zbogom knjigo! Zbogom kulturo! Dobro dosli kic,sund,primitivizam,rijaliti programi...

Milica

Jer ima nesto novo od Jelene Bacic-Alimpic? Neznam za sto hejtujete, ona je bas strrraaavaaaa

SERIJE