• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar u Filharmoniji

Izvor mondo.rs

Veče Mocarta, pisma velikog kompozitora čitaju glumci!

 Beogradska filharmonija koncert Teatar u filharmoniji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Teatar u Filharmoniji", serija pozorišnih koncerata na kojima se citaju pisma cuvenih kompozitora, pocece veceras u Sali Beogradske filharmonije.

Prvi u nizu je posvecen Volfgangu Amadeusu Mocartu cija ce pisma citati glumci Tamara Krcunovic i Vladimir Aleksic, a filharmonicari ce interpretirati izabrane numere cuvenog kompozitora.
Pozorišni koncert posvecen Mocartu, njegovim delima kao i duhu vremena kada su nastajala, rediteljski je uoblicio Vlatko Ilic.

Inspirisani Mocartovom muzikom, njegovim pismima ocu, sestri, ženi, prijateljima i onima koji su mu mogli biti od pomoci, glumci scenu ispunjavaju prizorima posvecenim Mocartu, i to onom Mocartu koji se neprekidno bori za uslove u kojima bi mogao da živi i stvara shodno sopstvenim uverenjima.

Gudacki kvartet Beogradske filharmonije zajedno sa svojim kolegama okupljenim u kamerni ansambl, izvodice kompozicije koje odgovaraju godinama i atmosferi odabranih pisama i stilski oslikavaju razlicite periode Mocartvog stvaralaštva.

"Bavljenje Mocartom, kao i drugim istaknutim licnostima iz svetske istorije, nikada ne obuhvata samo rad sa autenticnim materijalom - u ovom slucaju njegovim kompozicijama i pismima - vec i sa time kako smo ga razumevali i predstavljali. Zbog toga, on je danas i primer vunderkinda, kao i Formanov Amadeus, ali i lice koje prekriva cuvene Mocart kugle širom Beca i Austrije, dok nacin na koji materijalu pristupamo otkriva više o nama i našem vremenu nego o samom Mocartu, ukoliko o njemu kao samom uopšte i može biti reci", rekao je Vlatko Ilic.

Paralelno sa redovnom koncertnom sezonom razvija se kamerna scena Beogradske filharmonije, koja u ovoj sezoni “Teatrom u Filharmoniji” spaja pozorišnu i muzicku umetnost u jedan svojevrsni dogadaj.

Koristeci korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, stvara se jedinstven i intiman novi žanr - pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i recima.

Naredno "citanje" zakazano je za 1. decembar kada ce u fokusu biti prepiska i muzika Cajkovskog.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE