• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer: Ne iznosimo lažne statistike

Izvor mondo.rs

Premijer Aleksandar Vučić rekao da će posle sledećeg povećanja plata u javnom sektoru, pojedini zaposleni imati veće plate neko ikada i odbacio kritike da vlada iznosi lažne statistike o ekonomskom oporavku zemlje.


Hajde da smenimo Kristin Lagard, pa da postavimo vas, jer se bolje razumete u ekonomiju, "predložio" je danas u parlamentu premijer Aleksandar Vučić u odgovor šefu Nove stranke Zoranu Živkoviću, na njegove opaske da su ekonomski rezultati vlade "samo prazna priča".

Vučić je inače rekao da će posle sledećeg povećanja plata u javnom sektoru, pojedini zaposleni imati veće plate neko ikada i odbacio kritike da vlada iznosi lažne statistike o ekonomskom oporavku zemlje.

Navodeći da vlada na pristojan i dobar način rešava probleme građana, Vučić je u parlamentu, a u odgovor na pitanja Zorana Živkovića, rekao je da nije lako, da neće biti lako ni za dve godine, ali da će se živeti neuporedivo bolje jer je država na putu izlečenja i stvaranja normalne i razvijene zemlje.

Vučić je odbacio kritike da je vlada "puna samo lepih priča", navodeći da zvaničnici Svetske banke, MMF govore dobro o Srbiji, a da o prethodnim vladama nisu imali ništa dobro da kažu.

Podsetio je da je Misija MMF u oktobru 2011. godine došla u Srbiju, ali da je napustila već u novembru jer nisu imali o čemu da razgovaraju sa tadašnjim rukovodstvom.

"Zato se Srbija nalazila pred bankrotstvom, danas je daleko od toga, razgovaramo o tome koliko ćemo plate i penzije da povećamo. Posle povećanja neki će imati veće plate nego ikada, imaće zdrave plate, zasnovane na onome što smo zaradili, a ne na trošenju budućnosti naše dece", rekao je Vučić i dodao da će isto biti i sa penzijama.

Premijer je podsetio da je Srbija za dve godine na Doing biznis listi Svetske banke popravila poziciju i sa 91 došla na 47 mesto, te da je nezaposlenost smanjena sa 26 osto na 15 odsto, a da će do kraja mandata biti spuštena na 12 odsto.

"To su stvari koje su sasvim konkretne, o njima ne govori ni partija koju vodim, ni ja, nego Svetska banka, a nisam čuo da ste veći stručnjak od njih... Hajde da smenimo Kristin Lagard, pa da postavimo vas jer se bolje razumete u ekonomiju ili možda samo u kredite...", poručio je Vučić Živkoviću.

On je istakao da nema nijedne lažne statistike niti jednog lažnog broja koji vlada iznosi.

Premijer Aleksandar Vučić danas je izrazio očekivanje da će Srbija do kraja godine imati 1,92 milijarde evra direktnih stranih investicija.

ŠTO BI REKAO PALMA...

On je u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika, naveo i da će to biti najveći priliv stranih investicija u regionu.

Na pitanje poslanice Nove Srbije, Dubravke Filipovski kada će Srbija dostići nivo stranih investicja od tri milijarde dolata, Vučić je odgovorio da to nije bilo moguće jer nije bilo privatizacija nekog od velikih sistema.

"Ne mislim, ukoliko ne bude privatizacija velikih sistema da ćemo u naredne dve godine dostići taj nivo stranih investicija... možda u trećoj i četvrtoj godini dostignemo tri milijardi dolara", rekao je on.

Da su brojke ponekad varljive pomenuo je danas u skupštini premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na tvrdnje poslanika SDS-NPS Marka Djurišića da su strane inmvesticije od 2008. do 2011. bile daleko veće nego nakon 2012.

"To je zato što se u njih ubrajali i prodaju Delte Delezu za 1,3 milijarde evra, sto je u toj nesrećnoj godini prikazano kao investicija, a porez pri tome kiparski", naveo je Vučić.

Takođe, dodao je, ranije su vlasti prikazale kao dobru investiciju i prodaju NIS-a, primetivši da je time "sve rasprodato", a da je njemu ostalo da nekome pokuša da proda Resavicu.

"Što bi rekao Palma (Dragan Marković, JS), Vučiću, ostalo ti je da uzmeš konopče i obesiš se posle dnevnika".

Nasuprot tome, dodao je, "mi smo uspeli da napravimo normalniju državu i da dođemo do dve miliajrde evra investicija bez ijedne prodaje".

"Ne bih se hvalio investicijom da smo prodali Telekom. To što dođe od aerodroma odvojiću od investicija. Prave investicije su grinfild i braunfild ulaganja", objasnio je naglasivši da njemu ekonomija ne unosi pesimizam i crne slutnje, kao što to čini problem s Kosovom.

Inače, na pitanje Markovića o tome kad će naše železnice biti poput evropski, rekao je da to neće biti skoro, ali, dodao je, već danas postoje prve deonice na kojima je modernizovana železnica, poput deonice od Beograda do VRšca, na kojoj se, kako je naveo, sada stize brze vozom nego kolima, .

Stanje u železnici, konstatovao je, nije idealno, ali država radi na Koridoru 10, na pruzi Beograd-Niš, koja je za nas najvažnija za putnički i teretni saobraćaj.

Vučić je izrazio zadovljstvo što su na području juga Srbije došle brojne turske kompanije a najavio je i da će u Niš stići još jedan nemački investitor.

"Za dva do tri dana moći ću da kažem i o kome se konkretno radi", rekao je premijer.

On je izrazio zadovljstvo što će Kineska banka doći u Srbiju, dodavši da će to predstavljati novi zamajac za srpsku privredu.

On je, na pitanje poslanice Dubravke Filipovski iz Nove Srbije, u vezi s kreditom Ujedinjenih arapskih Emirata, rekao da smo uzeli milijardu dolara sa dva odsto kamate, te da je kredit namenjen podsticanju rasta.

Ugovor je potpisan, dodao je, a uzimaće se po 200 miliona dolara kada to bude potrebno.

"Imamo rast od 2,8 odsto, što znači da je država napravila milijardu evra u robi, uslugama, više nego prošle godine. Kada uzmete 200 miliona i koristite ih za dodatni rast, time se ne povećava javni dug, već ih koristite pre svega za infrastrukturne projekte i razvoj privrede", objasnio je premijer.

Sa Svetskom bankom se razgovara kako bismo naše kamate spustili sa 3,2 na ispod tri odsto, naveo je premijer, dodajući da su nam sviu parametri dobro, te da je zato važno strpljenje ljudi.

Istovremeno je kritikovao nevladine organizacije iz Srbije navodeći da je samo njihov zaključak da smo zemlja sa najvećim rizikom od siromaštva, a da to nije zaključak međuanrodnih finansijskih organizacija.

"Oni koji neostrašćeno govore, kao što je Svetska banka, govore o tome da smanjujemo siromaštvo", primetio je.

DOBRO SAM, NE ŽALIM SE

Regujući na dobacivanje iz klupa, Vučić je rekao da mu to samo popravlja raspoloženje, jer je "imao veoma, veoma težak dan, posle Bramerca, Mogerini i svih ostalih", pa mu odgovori političkim protivnicma i politička pobeda nad njima dođu kao razbibriga.

Vučić se osvrnuo i na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića kakvo mu je zdravlje i da li se oseća sposobnim da radi.

Osećam se dobro, ne žalim se, rekao je Vučić, dodajući da to što "ne reaguje na prostakluk nije zbog straha, već iz poštovanja prema građanima".

Srce jednog državnika treba da bude u glavi, govorio je Napoleon, a moja glava je dobro, rekao je Vučić, naglasivši da nekima neće uspeti da od Skupštine naprave cirkus.

OD 31. OKTOBRA AVIO LINIJA BEOGRAD-BRATISLAVA

Premijer je najavio da će od 31. oktobra biti uvedena avio-linija Beograd–Bratislava i dodao da će država nastaviti da ulaže u niški aerodrom "Konstantin Veliki".

Avionska karta će koštati oko 20 do 30 evra, a leteće jedna niskotarifna kompanija, naveo je Vučić u Skupštini Srbije.

Vučić je podsetio da aerodrom u Nišu sada ima 75.000 putnika, a da je pre dve godine sa tog aerodroma letelo samo 10.000 punikla.

"Odlučili smo da nastavimo da ulažemo u niški aerodrom, ali moramo da vidimo kako ćemo to da radimo, da ne oštetimo nacionalnog avio-prevoznika", rekao je Vučić.

Premijer je takođe izjavio da Vlada Srbije radi na projektu fruškogorskog koridora i da će naredne godine krenuti u realizuaciju, te da se nada da će u naredne tri godine taj posao biti okončan.

"Da kažem i građanima Novog sada i Iriga i celog Srema da smo izdvojili novac i radimo projekte i konačno ćemo krenuti u izgradnju fruškogorskog koridora. Taj posao nije lak i svaka takva investicija neće biti manja, zbog tunela i teškog terena, od 300 i 350 miliona evra i to je velika investicija za nas. Mi ćemo to da uradimo, neće za pola ili godinu, ali za tri hoćemo, verujem pre kraja mandata ove vlade. Mislim da je to što možemo da napravimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje poslanice LSV, Zelene stranke Olene Papuge.

Sednica na kojoj premijer i članovi njegovog kabineta odgovaraju na pitanja predviđena je skupštinskim Poslovnikom i trebalo bi da traje do 19 časova.

Svakog poslednjeg četvrtka u mesecu poslanici imaju mogućnost da direktno postavljaju pitanja premijeru i ministrima.

Komentari 72

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JovanRepac Predsednik Plandista

Opozicija samo blati bolje od sebe ali narod je uz premijera do kraja!

JovanRepac Predsednik Plandista

Sramota je sta opozicija radi, zar nisu videli da su jedva 5% imali na izborima?! Narod voli Vucica!!

JovanRepac Predsednik Plandista

Premijer je iskren i posten covek a opozicija je sljam! Narod voli premijera i izbori to su pokazali!

special image