• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slobodna zona - od sada i takmičarski program

Izvor mondo.rs

Festival u 12. izdanju uvodi novinu, takmičarski karakter!

Dvanaesto izdanje festivala Slobodna Zona ce publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, od 10. do 15. novembra, predstaviti cak 50 igranih i dokumentarnih filmova iz celog sveta.

Film "Neruda" otvorice festival u cetvrtak 10. novembra u 20 casova u sva tri grada istovremeno.

Slobodna zona otvaranje
Izvor: YouTube

Okosnicu programa, kao i prethodnih godina, cine filmovi koji se bave problemima savremenog društva u doba globalizacije - od rata u Siriji (potresni dokumentarac Ukleti sirijske rediteljke Live Jazji o ljudima zarobljenim u ruševinama sirijskih gradova) i njegovih posledica (Berlinski pobednik Požar na moru, Ðanfranka Rosija) do zastrašujuce perspektive globalnog sajber rata u koji je svet vec zakoracio (Zero Days).

Program Ženska linija predstavlja dva izuzetna filma o nasilju i prevazilaženju licne i kolektivne traume - junakinje filmova Zamka za snove i Žene plešu secanja (Alehandra Vasaljo, Pia Sikardi) na licnom primeru pokazuju kako se kroz stvaralacki cin i društvenu akciju artikuliše protest i osvajaju prava i slobode.

I glumica Melani Loren i aktivista Siril Dion u filmu Sutra istražuju da li je kasno i još uvek moguce menjati svet i šta svako od nas kao pojedinac može da ucini na putu promene.

Bespuca Luizijane u kojima na obali umiruceg jezera, u nekoj vrsti kažnjenicke kolonije preživljava grupa autsajdera (Uncertain) i troclana porodica koju u betonskoj pustinji Pjongjanga greje sunce Velikog Vode (Pod suncem) samo su dva najudaljenija pola izmedu kojih je razapeto covecanstvo - svojim filmovima autori i autorke filmova na ovogodišnjoj Slobodnoj Zoni svedoce da su nada, kreativnost i mogucnost promene korak koji nas deli od slicne sudbine.  

Najvažnija novina u dvanaestoj godini festivala je da Slobodna Zona od ove godine dobija takmicarski karakter, pa ce se filmovi iz ovogodišnje selekcije takmiciti za nagrade strucnog žirija za Najbolji angažovani film u Medunarodnoj i Regionalnoj konkurenciji i nagradu Human rights žirija. O nagradama ce odlucivati javne licnosti koji se u svojim profesijama aktivno bave afirmacijom ljudskih prava i licnim primerom aktivno doprinose dijalogu u sredinama iz kojih dolaze.

Nagrada za Najbolji film u okviru selekcije 14+ koju dodeljuje srednjoškolski žiri je prirodna posledica dugogodišnje saradnje Slobodne zone sa profesorima i ucenicima osnovnih i srednjih škola širom Srbije - mladici i devojke koji ce birati najbolji film iz selekcije 14+ vec imaju i gledalackog i volonterskog iskustva sa prethodnih izdanja festivala.

Publika Slobodne Zone ce, kao i do sada, odlucivati kojih 5 filmova ce narednog proleca ici na turneju po gradovima Srbije, ove godine ih je bilo preko 40.

Biljana Tutorov, selektorka novog programskog segmenta Slobodne Zone, Regionalne selekcije pred publiku dovodi neke od najzapaženijih filmova iz prethodne festivalske sezone, koji se na autorski ubedljiv nacin bave problemima prošlosti, sadašnjosti i buducnosti onoga što se u nedostatku bolje reci pomirljivo naziva „regionom“. Autorke i autori ovih 17 filmova, beskompromisno pozivaju na dijalog, pomirenje, afirmisanje kulture secanja i iskreno suocavanje sa posledicama ratova na podrucju bivše Jugoslavije. Neki od njih bice gosti Slobodne zone i licno ce predstaviti svoje filmove u razgovoru sa publikom.

I prateci programi festivala posveceni su dijalogu - tu su pre svega Nocni razgovori koje ureduje i vodi Ivan Milenkovic - koji ce sa svojim gostima cetiri festivalske veceri posvetiti temama diktature (Pod suncem, r. Vitalij Manski), aktivnog suocavanja sa prošlošcu i njenim posledicama (Žene plešu secanja, r. Alehandra Vasaljo, Pia Sikardi), korupcije, samovolje države(a) (Treci, r. Arsen Oremovic) i društvom na ivici potpunog uništenja cija su najstrašnija metafora ljudi primorani da napuštaju svoje potpuno razorene domove (Ukleti, r. Liva Jazji).   

Ove godine prateci transmedijalni program Cross media zona obuhvata 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom, kroz nekoliko razlicitih digitalnih platformi. Digitalnii i VR lounge Slobodne Zone u Domu omladine, uz posebnu web stranicu festivala, upoznace posetioce sa najboljim najautenticnijim ostvarenjima svetske produkcije koja se društveno-angažovanim temama i pitanjima bave uz pomoc najnovije tehnologije, kroz inovativne narativne strategije i modele. U ovim nelinearnim pricama gledalac je i sam u potrazi za (svojom) istinom i aktivno ucestvuje u nastanku price.

U multimedijalnoj sali Jugoslovenske kinoteke tokom tri festivalska dana ce u saradnji sa MEDIA deskom Kreativna Evropa za Srbiju, biti održan i Masterklas Slobodne Zone. Predavaci Sintia Žil, Robert Zuber, Sara Božanic i Miha Celar bavice se znacajem, šansama i buducnošcu angažovane transmedijske produkcije i distribucije, a Miha Celar ce polaznicima ekskluzivno demonstrirati prvi regionalni transmedijski dokumentarac iOtok.

Još jedan kuriozitet ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i prilika da se publika upozna sa gostima Slobodne Zone, filmskim profesionalcima i umetnicima iz celog sveta. Svakog festivalskog dana od 12 casova, u Metropolis Music Cafe-u bice organizovana Kafa sa autorom, druženje i dijalog o uzbudljivim filmovima i važnim temama kojima se oni bave.

Festival Slobodna Zona održava se u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu Omladine, Dvorani Jugoslovenske Kinoteke i Art Bioskopu Kolarac u Beogradu, u bioskopu Arena Cineplex i Muzeju Savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu i u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin grad u Nišu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE