Zdrave namirnice, kako kombinovati hranu

Evo koju hranu treba kombinovati, prema savetima nutricioniste Roba Hobsona.

Maslinovo ulje i paradajz

Istraživanja pokazuju da kombinovanje samo tri do pet grama masti sa hranom bogatom karotenoidima, pomaže apsorpciju ovih sastojaka.

Karotenoidi se inače nalaze uglavnom u narandžastim i crvenim namirnicama I imaju svojstvo antioksidanta, koje štiti telo od bolesti.

Pasulj i karfiol

Pasulj sadrži vrstu gvožđa koju telo ne apsorbuje lako, a ova namirnica je često glavni izvor gvožđa ljudima koji ne jedu mesu.

Vitamin C koji se nalazi u karfiolu pomaže telu bolje apsorbuje vrstu gvožđa koja se nalazi u pasulju.

Mleko i med

Mnoge starije žene kažu da čaša toplog mleka pomešana sa malo meda, pomaže da brže zaspite. Izgleda da to nije toliko daleko od istine.

Naime, mleko sadrži kiselinu triptofan, koju mozak koristi za proizvodnju serotonina i melatonina.

Ugljeni hidrati poput onih koji se nalaze u medu, pomažu mozgu da bolje iskoristi triptofan smanjujući oslobađanje insulina.

Zeleni čaj i limunov sok

Zeleni čaj je jedan od najboljih izvora antioksidanata koji su dobri za opšte zdravlje i smanjuju rizik od bolesti. Ipak, u kombinaciji sa malo naceđenog limuna postaje još moćniji jer se time telu na raspolaganje stavlja veća količina dostupnih antioksidanata.

Banana i jogurt

Možda vam ne zvuči baš primamljivo, ali... Jogurt je kao i drugi mlečni proizvodi bogat kalcijumom, koji je važan za zdrave kosti, zube i mišićnu funkciju.

Istraživanja pokazuju da kombinovanje namirnica bogatih kalcijumom sa onim koje u sebi imaju inulina (vrsta hranljivog vlakna), kao što su na primer banane, pomaže apsorpciju ovog minerala.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava