• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dug nam pao na 24.100 miliona €,a kasa u plusu 221

Izvor MONDO/Agencije

Javni dug Srbije smanjen na 24,13 milijardi evra u septembru. Od januara do septembar državna kasa je ostvarila suficit od oko 221 milion evra, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

Javni dug Srbije iznosio je na kraju septembra ove godine 24,13 milijardi evra, što je za 680 miliona evra manje nego u avgustu, kaže danas objavljen Izveštaj Ministarstva finansija o tekućim makroekonomskim kretanjima.

Učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije u septembru je iznosilo 70,8 procenata, u odnosu na udeo od 74,7 odsto iz prethodnog meseca.

Ukupne direktne obaveze države su u posmatranom mesecu "težile" 22,04 milijarde evra, a ostatak čine indirektne obaveze.

Najniži udeo javnog duga u BDP-u zabeležen je 2008. godine, kada je taj procenat bio 28,3 odsto, a najviši je bio 2000. godine - 201,2 odsto.

Suficit budžeta od 27,2 milijardi dinara

U periodu januar - septembar 2016. ostvaren je suficit budžeta Srbije u visini od 27,2 milijardi dinara (oko 221 milion evra), saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi, suficit budžeta u koji su uključeni i projektni zajmovi, koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 8,8 milijardi dinara.

U plusu Vojvodina ali i RFZO

Vojvodina je imala suficit budžeta u iznosu od dve milijardi, dok je na nivou lokalnih samouprava suficit iznosio 7,4 milijardi dinara. Što se tiče fondova, fond SOVO je u deficitu od 0,9 milijardi dinara, a PIO od 7,4 milijardi dinara. Deficit ova dva fonda finansira se depozitima iz prethodne godine kojima ova dva fonda raspolažu. Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 2,1 i 2,8 milijardi dinara, a suficit u RFZO je posledica dinamike isplata plata, jer se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade, a u decembru jedna i po zarada. Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, se u najvećoj meri finansiraju iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture, te je njihov ukupan deficit iznosio 19,2 milijardi dinara.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar - septembar za 5,9 milijardi dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U septembru su prihodi budžeta iznosili 81,7 milijardi dinara, a rashodi 86,4 milijardi dinara tako da je mesečni deficit bio 4,6 milijardi dinara.

Poreski prihodi budžeta u septembru bili su 65,3 milijardi.

PDV je ostvaren u iznosu od 32,6 milijardi dinara, a akcize u iznosu od 18,6 milijardi.

Visokom ostvarenju prihoda značajno su doprineli neporeski prihodi koji su bili 14,6 milijardi dinara dinara, od čega su uplate dobiti javnih preduzeća i dividendi iznosile 5,9 milijardi, dok je po osnovu donacija uplaćeno 1,9 milijardi dinara.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija, na rashodnoj strani budžeta nije bilo veće razlike u odnosu na prethodni mesec, osim većih obaveza po osnovu kamata, što je u skladu sa planom otplate.

Najveće stavke na rashodnoj strani su bili rashodi za zaposlene i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, kao i fond SOVO).

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19 milijardi dinara, a transfer u PIO fond iznosio je 16,2 milijarde dinara.

U saopštenju se dodaje da je na nivou opšte države na kraju trećeg tromesečja ove godine zabeležen deficit od 4,5 milijardi dinara, a planirani deficit u okviru Programa sa MMF u tom periodu je iznosio 115,2 milijardi dinara.

Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kupujem-prodajem

@Mix-mislio si na dnevnu isplatu?kako to da od dvevnice mozes da odvajas po 40€?dali tu racunas i decu ili samo koji rade ili sve odrasle kojima ce pripasti i dug po detetu,ili cemo to ostaviti unucima i praunucima kojima ce nas dug biti njima los drug,ako je to resenje za nas uspeh da svoju decu pretvorimo u zombije onda su oni duzni da nam prirede bal vampira!

Mix

Pa to je 40€ po čoveku daj to da isplatimo.

v

@Mix Nije, to je 350e po čoveku, i sav dug bi bio isplaćen.

special image