• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privrednici: Potrošnja pomaže, ali država da radi

Izvor Tanjug

Veća potrošnja je jedan od načina kako bi u Srbiji mogao da se podstakne privredni rast, smatra predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

On ukazuje da tome može da doprinese i realni sektor, ali da država treba da nastavi da poboljšava poslovni ambijent.

"Postoji nekoliko teorija na koji način podstaći privredni razvoj, a jedna od njih je i povećanje potrošnje", rekao je Atanacković Tanjugu.

Kad već volimo da trošimo...

Atanacković dodaje da nam je relativno "tanko" tržište sa domaćom robom. On je naveo da smo, u svakom slučaju, kao narod po mentalitetu mnogo bliži potrošnji, nego štednji i da bi model razvoja kroz povećanu potrošnju bio prijemčiviji kod nas nego kod Nemaca ili drugih sličnih nacija.

On je, povodom najave premijera Aleksandra Vučića da će vlada, umesto štednje, u narednom periodu biti usmerena na rast i potrošnju, izrazio očekivanje da će vlada nastaviti da podržava preduzetništvo.

"Privatni sektor kod nas je vrlo žilav i ljudi su preduzimljivi, ali je neophodno da država više uradi na poboljšanju privrednog ambijenta. Vlada je 2016. proglasila za Godinu preduzetništva i nadam se da će biti nastavljena pomoć preduzetnicima u sledećih nekoliko godina", naveo je Atanacković.

On naglašava da se zato mora više uraditi u praksi i rasteretiti privreda u mnogo čemu.

Govoreći o fiskalnim nametima, Atanacković ističe da su oni takvi da privrednik ne zna šta ga očekuje naredne godine ili šta će ga snaći možda već istog meseca.

Predsednik UPS-a je napomenuo da su privrednici pod pritiskom uvođenja nekih sistema i pravila iz EU koji njima nisu skupi, ali našim preduzetnicima predstavljaju veliki problem.

"Lako je uvesti napredan sistem ako to radimo, na primer, u Norveškoj, ali je to veliki problem ako ga uvodimo u Srbiji. Onda čak i neka relativno skromna cena predstavlja veliki problem ako nema pomoći države", objasnio je Atanacković.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Srbija ranije imala pokušaje povećavanja potrošnje, ali i značajnu inflaciju, od čega su najveću korist imali trgovci i uvoznici, kao i proizvođači inostrane robe.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

JovanRepac Predsednik Plandista

Drzava samo i radi i raste otkad je na njenom.celu premijer Vucic!

special image