Zašto treba jesti humus

Autor:

Ovaj namaz od leblebija možete sami da napravite, ali i da kupite već gotov. Ukusan je, zdrav...

"Svako ko je barem jednom svratio do mog bloga zna da sam veliki fan humusa. Jela sam ga često i pre nego što sam počela da se hranim prema osnovnim principima hrono ishrane. Ne sećam se kada sam ga prvi put probala, verovatno na jednom od putovanja u arapske zemlje. Ovaj namaz potiče odatle, ali nema kuhinje u svetu u kojoj nije prihvaćen", piše Ana Ćubela na svom blogu "Hrono kuhinja" i dodaje:

"Pravi se od leblebija (slanutka), maslinovog ulja, belog luka, limunovog soka i tahinija (susam paste). To je osnova. A onda može da se obogati bilo čim. Meni najzanimljivija kombinacija je bila ona sa dobro izdinstanim crvenim lukom."

Pre nego što pročitate razloge zbog kojih nam Ana Ćubela preporučuje da jedemo humus, pogledajte ovu fotogaleriju - zgodni muškarci i humus:

Pravi se jednostavno

Humus se jednostavno pravi, ali mnogi beže od njega zato što leblebijama treba dosta vremena da se skuvaju. Po pravilu, leblebije bi trebalo držati preko noći potopljene u hladnoj vodi, a sledeći dan ih kuvati barem sat vremena. Na svu sreću, sada humus može i da se kupi. I slaže se sa svime. Čak i prema pravilima hrono ishrane može da se jede i sa suhomesnatim, sa jajima i sa mlečnim proizvodima.

Ana kaže da, pored toga što je fantastično ukusan, humus je i veoma jako zdrav, i navodi pet razloga zašto bi trebalo da ga jedemo:

Humus - borac protiv anemije

Meso je najbolji izvor gvožđa, ali ga ima i u drugim namirnicama, pa tako i u leblebijama. Nutricionisti smatraju da je jedna šolja leblebija dovoljna da se unese 25 odsto od potrebnog dnevnog unosa gvožđa.

Humus - smanjuje rizik od ugrušaka

U leblebijama postoje vitamini E i K, koji su snažni borci protiv zgrušnjavanja krvi i stvaranja ugrušaka. Pored leblebija, u ishrani bi iz istog razloga trebalo da bude zastupljeno i sočivo.

Humus - reguliše nivo šećera u krvi

Leblebije se takođe preporučuju i dijabetičarima jer sporo otpuštaju šećer, s obzirom na to da spadaju u složene ugljene hidrate. Takođe, imaju i dosta biljnog proteina koji pomaže u regulisanju šećera.

Humus - smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi

Istraživanja pokazuju da redovno korišćenje humusa u ishrani može da utiče na smanjenje takozvanog lošeg holesterola, pošto su leblebije pune izoflavona, značajnog antioksidansa.

Humus - saborac u gubljenju viška kilograma

Ukoliko se ne preteruje sa ovim namazom, humus može da bude odličan saborac pri gubljenju kilograma jer su leblebije pune vlakana koje će vas duže držati sitim, ali i pomoći pri održavanju sistema za varenje.

Humus se, između ostalog, odlično slaže uz falafel, zato prročitajte i sledeći tekst:

Falafel - zvuči šašavo, ali... (FOTO, VIDEO)

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti