Vodič do orgazma: Klitoris nije dugme

Autor:

Ženski orgazam oduvek je povezivan sa stimulacijom vagine i klitorisa. Ipak, orgazam kod žena je mnogo više od toga. Čitajte pažljivo...

9
A- A A+

Istraživači sa Univerziteta "Konkordija" u Kanadi zaključili su da orgazam kod žena nije tako nedostižan, jednom kada dame shvate šta ih uzbuđuje.

"Pravi" dodir, odnosno onakav kakav joj odgovara, odgovarajuć tempo, i žena može da doživi vrhunac stimulacijom klitorisa, G-tačke, penetracijom, pa čak i stimulacijom delova tela koji nisu ni blizu genitalija - usnana, bradavica, ušne školjke, vrata, prstiju...

Naravno, sve je to individualno i zavisi od toga šta ženu uzbuđuje.

Međutim, čak i kada nađete odgovarajuću "formulu" koja je dovodi do ludila, ne bi trebalo previše da se oslanjate na to, kažu istraživači. Zašto? Zato što se, za razliku od muškaraca, erotska "mapa" ženskog tela menja. Drugim rečima, erogene zone na telu vaše partnerke su svaki put drugačije, a zavise od partnera, zvukova u okruženju, ali i prethodnih iskustava.

Dakle, ako želite da zadovoljite svoju partnerku, moraćete neprestano da istražujete njeno telo i erogene zone.

"Za razliku od muškaraca, žene mogu da dožive različita orgazmična iskustva, koja se vremenom menjaju", kaže jedan od istraživača psiholog Džim Fos.

"Erotska mapa ženskog tela nije 'zapisana u kamenu', to je neprestan proces, otkrivanje", kaže on.

Psiholog Fos je sa nekoliko studenata Univerziteta "Konkordija" analizirao kako "radi" stimulacija klitorisa i vagine. Odbacili su ideju da postoji samo jedan deo tela čija stimulacija dovodi do orgazma, što znači da ne postoji ni formula kako uzbuditi ženu.

Iako se na klitorisu nalazi 8.000 nervnih završetaka, to nije dugme čije uključivanje garantuje stimulaciju.

Put koji vodi do vrhunca je zapravo proces, koji podrazumeva da žena zna kako svaki deo njenog tela reaguje na stimulaciju.

"Orgazam ne mora da dolazi od stimulacije jedne tačke, niti stimulacije svih tački. I ne mora uvek da bude isti kod svake žene", kaže Fos.

"Uz iskustvo, stimulacija jedne ili više erogenih zona generišu se u ceo skup pokreta, položaja tela, uzbuđenja. Čitava ta kombinacija izaziva zadovoljstvo i dovodi do orgazma tokom masturbacije ili penetracije".

Zbog toga, zaključuje psiholog, "mislimo da se to menja tokom života jer žene doživljavaju različite vrste orgazma od različitih vrsta stimulacije sa različitim partnerima".

Zašto orgazam pruža tako dobar osećaj

Seksualna stimulacija fokusirana je na neurone u mozgu na takav način da nas doslovno "baca" u trans, blokirajući sve ostalo. Tad se koncentrišemo samo na taj osećaj, kaže dr Adam Safron.

Kada doživljavamo orgazam, potpuno gubimo svest o drugim zvucima, osećajima, mirisima oko sebe. Nijedna druga prirodna stimulacija ne tera nas da se tako koncentrišemo samo na jedan osećaj.

Stimulacija nervnih završetaka na određen način i određenom brzinom, iznova, u ritmu, "uključuje" neurone koji onda sinhronizuju aktivnost. Vremenom, ako se stimulacija nastavi, ova sinhronizacija se širi u mozgu, čineći da budemo koncentrisaniji nego ikada. Upravo to je ključ u dostizanju vrhunca - pogoditi određeni intenzitet koji nas tera da se tako koncentrišemo i da se u mozgu pokrene čitav mehanizam koji će dovesti do orgazma.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti