• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija je Evropa, bar kada je mleko u pitanju

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Po kvalitetu mleka Srbija je već na nivou evropskih zemalja, i po kvalitetu i po tehnologiji proizvodnje, tvrde u Subotičkoj mlekari.

  Mlekara Subotica - Mleko vrhunskog kvaliteta iz savremenih pogona Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

"Kada je mleko u pitanju tvrdim da smo '1 na 1' sa svima u EU. Sirovina nam je kvalitetna a sa savremenom tehnologijom kojom raspolažemo ne zaostajemo ni malo za konkurencijom iz EU", kaže Saša Đonlaga, menadžer proizvodnje Subotičke mlekare, mesta odakle mleko i mlečni proizvodi odlaze i u EU i Rusiju.

Mleko sa salaša

Mlekara Subotica je u Srbiji prva dobila dozvolu za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje EU (2011. godine), gde i sada izvozi u Hrvatsku u Sloveniju, a još je jedina koja u zemlji imaju EU sertifikat za organsko mleko. U mlekari su veoma ponosni na "geografsko poreklo" svoje sirovine - na Bačku i mleko sa 4.500 njenih malih poljoprivrednih gazdinstava. Zbog toga i ističu svoj slogan "Pozdrav iz srca Bačke".

Subotička mlekara, deo Imleka, otvorila je vrata javnosti i grupa novinara iz cele Srbije imala je priliku da u gradu na severu Bačke iz prve ruke prođe kroz ceo proces proizvodnje mleka pod robnom markom "Zdravo"- od ulaznog doka, preko sterilizacije i pasterizacije, prerade, do pakovanja i pripreme transporta za zemlju i inostranstvo.

Koliko mleka, jogurta, sireva, kajmaka, i fete kao poslednjeg izvoznog aduta, dnevno izađe iz Mlekare zavisi od potreba tržišta, ali u mlekaru može da uđe do 300.000 litara mleka dnevno i da se preradi istog dana.

"Naše je veoma kvalitetno i hranljjivo delom i zbog toga što ne stoji u tankovima, već se odmah obrađuje. To smo postigli time što kontinuirano ulažemo u proširenje obima proizvodnje, tehnologiju i standarda kvalitete", kaže Đonlaga, napominjući je samo tekuće godine uloženo 2,7 miliona evra, a da će ulaganje u sledećoj biti i više od tri miliona evra.

Subotička mlekara poseduje sve relevantne sertifikate o standardima upravljanja proizvodnjom i kvalitetom - od HCCP i ISO 9001:2000 i 14001:2004, preko "halal" i posebnog britanskog sertifikata BRC, sve do svetskog IFS V5 i zadovoljavanja standarda za zemlje Ruske i Evroazijske federacije - gde odlazi feta sir.

Mlekara Subotica, preko Imleka, većinsko je vlasništvo holandske firme Danube foods Group (investicioni fond Salford).

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Che

Srpska prehrambena industrija je jedna odretkih(ako ne i jedina)koja je nekako uspela da zadrzi korak sa razvijenim zapadnim...Imamo sta da ponudimo svetu u ovoj oblasti.Ali ovoj vlasti,kao i predhodnim,to nije u interesu tj nije u interesu njihovim gazdama iz eu.Da su bar trecinu novca poklonjenih kroz subvencije stranim investitorima-robovlasnicima,ulozili u poljoprivredu i preradu hrane,siguran sam da bi nam ekonomija bila bar duplo bolja nego sad..

Lll

Alfatoksin....kod nas 0,5 u EU 0,05....e moji nazadnjaci jadni.

Peki

A sta je sa aflatoksinom? Ko to kontrolise posto nisam cuo da je proradila nacionalna laboratorija.

special image