IN MEMORIAM: Aleksandar Gec (1928 - 2008)

Aleksandar Gec, proslavljeni košarkaški reprezentativac i prva velika zvezda KK Crvena zvezda, preminuo je u subotu u Beogradu, u 80. godini.

0
A- A A+

Aleksandar Gec, proslavljeni košarkaški reprezentativac i prva velika zvezda KK Crvena zvezda, preminuo je u subotu u Beogradu, u 80. godini.

Gec je rodjen 1928. godine u Beogradu. Odrastao je u ulici Kralja Milutina i završio Treću mušku gimnaziju. Počeo je da igra u prvom timu Crvene zvezde 1945. godine, kada je i osnovana. Njegov tim je osvojio prvo prvenstvo, kao i svako sledeće do 1953, kada je Saša prestao sa aktivnim igranjem. Dres Zvezde nosio je 98 puta.

I van terena je bio jednako uspešan i veran Crvenoj zvezdi. Prvo kao trener, potom i predsednik kluba sedamdesetih godina. Tokom njegovog mandata crveno-beli su osvojili dve titule, 1958. i 1959. godine, tri domaća Kupa i Kup Kupova.

Veliki je doprinos dao u prvim koracima naše reprezentacije za koju je odigrao 66 utakmica za devet godina. Učestvovao je na dva Balkanska prvenstva, 1946 i 1948, bio medju najistaknutijima na Prvom svetskom šampionatu 1950. u Argentini, kao i prvom Evropskom prvenstvo u Pragu 1947. Oprostio se od plavog dresa na smotri najboljih evropskih reprezentacija 1953. u Moskvi.

Za jednog od osnivača osnivača i najtrofejnijeg trenera Crvene zvezde Nebojšu Popovića, Gec je , bez konkurencije bio najbolji košarkaš te prve, čuvene generacije.

!"Aleksandar Gec je bio pravi fenomen tog doba, potpuno sam siguran da bi i svih godina kasnije pa i sada, bio košarkaš evropske klase. Fenomenalan tehničar, nije postojalo ono što nije mogao da uradi sa loptom. Bio je u igri neverovatno duhovit. Igrao je 'na vic' i uneo revoluciju u košarku", govorio je Nebojša Popović.

Datum ispraćaja i komemoracije biće naknadno objavljeni.

Povezano

Sve vesti