• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 10 teniskih vladara

 Mirjana Šegan
Autor Mirjana Šegan

Ovo je lista igrača koji su najduže boravili na prvom mestu ATP liste od kada je 1973. godine počela takozvana Open era. U top 7 su čak trojica aktivnih tenisera

U istoriji ATP, od avgusta 1973, kada se zvanično računa Open era, 26 igrača bilo je na mestu broj jedan.

Poslednji je Endi Marej, drugi najstariji teniser kome je to pošlo za rukom i igrač koji je najduže čekao na tron.

Na toj listi samo je četvorica aktivnih tenisera, a čak trojica su u vrhu po broju provedenih nedelja na mestu broj jedan.

10. LEJTON HJUIT

Australijanac je proveo 80 nedelja na vrhu ATP liste. Prvi put je zaseo u novembru 2001. i punih 75 nedelja bio je prvi, a onda je u drugom navratu od polovine maja do polovine juna 2003. "vladao" još pet nedelja. On je najmađi igrač u istoriji koji je bio svetski broj 1 (20 godina i 268 dana) i najmađi koji je godinu završio na prvom mestu ATP liste.

9. ANDRE AGASI

Amerikanac je najviše "cepkao" prvo mesto. Čak šest puta se vraćao na čelo ATP liste u karijeri i igrač je koji je imao najveći luft između prvog i poslednjeg zasedanja na prvu poziciju.

On je prvi put zaseo u aprilu 1995, i bio 30 nedelja nedodirljiv, a onda je sporadično odlazio i vraćao se još pet puta, poslednji put 2003, kada je od juna do novembra proveo 12 nedelja na vrhu, čime je postao i najstariji "broj jedan" u istoriji, jer je tada imao 33. godine i 131 dan. Ukupno je na čelnoj poziciji bio 101 nedelju.

8. BJORN BORG

Četvrti je igrač u istoriji koji se peo na prvo mesto i na njemu je proveo ukupno 109 nedelja. Prvi put učinio je to u avgustu 1977. i tada je "vladao" samo jednu nedelju. Šest puta se vraćao na čelo ATP liste, a najduže je boravio na njemu od avgusta 1980. do jula 1981. kada je u kontinuitetu bio nedodiljiv 46 nedelja.

7. RAFAEL NADAL

Prvi od aktivnih igrača koji su boravili na čelu ATP liste. Španac se dokopao vrha prvi put u avgustu 2008. posle Olimpijskih igara u Pekingu, a potom se smenjivao sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem na vrhu. Njegov boravak na čelu trajao je 141 nedelju, u tri navrata, a poslednji put sa vrha posle 39 sedmica skinuo ga je Đoković 6. jula 2014. godine.

6. DŽON MEKINRO

Dugo je držao petu poziciju po broju nedelja provedenih na vrhu ATP liste, ali ga je skinuo Novak Đoković. Amerikanac se od 1980. do 1985. čak 14 puta vraćao na čelo teniskog karavana. Poslednji put je boravio dve nedelje u nizu, a ukupno je boravio 170 nedelja.

Novak
Izvor: YouTube

5. NOVAK ĐOKOVIĆ

Srpski as je 14. Evropljanin i ukupno 25. igrač koji je dospeo na vrh ATP liste. Bio je neprikosnoven sve do mastersa u Parizu ove nedelje, ali ga je smenio Endi Marej, prvi put u karijeri.

Đoković, jedan od trojice aktivnih igrača na ovoj listi, 4. jula 2011. je prvi put postao svetski "broj 1" i čak 53 nedelje u "cugu" je sedeo na tronu. Posle vladavine Federera 17 nedelja, vratio se na čelo početkom novembra 2012, proveo još 48 nedelja tamo, a onda ga je smenio Rafael Nadal. Poslednji put preuzeo je tron u julu 2014. i na njemu je boravio sve do sada, 122 nedelje u nizu, a ukupno 223 sedmice.

4. DŽIMI KONORS

Američki teniser je od jula 1974. do jula 1984. u devet navrata preuzimao prvo mesto liste najboljih tenisera sveta. Ukupno je tamo boravio 268 nedelja, od čega 160 odmah na početku vladavine, što je drugi najduži niz u "cugu".

3. IVAN LENDL

Čeh sa američkim pasošem je igrač koji je jedini, uz Čileanca Marsela Riosa, bio na čelu ATP liste a da prethodno nije osvojio grend slem trofej. On je prvi put postao najbolji na svetu u februaru 1983, a prvi grend slem osvojio je naredne godine na Rolan Garosu.

Ujedno, on je i najstariji igrač koji je kao broj jedan završio godinu (29 godina i 299 dana).

2. PIT SAMPRAS

Drugi po broju osvojenih grend slem trofeja (14), drugi je i na listi po broju provedenih nedelja na ATP listi. Amerikanac grčkog porekla se čak 11 puta vraćao na čelo, na kojem je ukupno proveo 286 nedelja.

Sampras je ostao upisan u anale teniskog sporta kao igrač koji je najviše puta završavao sezonu kao prvoplasirani na listi. To je uspeo čak šest puta. "Pistol Pit" prvi put je na čelo stigao u aprilu 1993. godine sa 21. godinom, a poslednji put tamo je boravio u novembru 2000, tri godine pre zvaničnog odlaska u penziju.

Federer
Izvor: YouTube

1. RODŽER FEDERER

Uz Novaka Đokovića i Rafaela Nadala jedini je aktivni igrač na ovoj listi. Švajcarac je igrač koji je najduže boravio na čelnoj poziciji ATP liste - čak 302 nedelje. Federer je prvi put preuzeo tron 2. februara 2004, a onda je tamo "sedeo" četiri i po godine bez prestanka, tačnije do 17. avgusta 2008. godine, odnosno 237 nedelja, što je najduži niz u istoriji.

Federer, koji je i rekorder po broju osvojenih grend slem trofeja (17), poslednji put na čelnoj poziciji ATP liste bio je u novembru 2012, kada je Novak Đoković prekinuo njegovu vladavinu koja je u poslednjem navratu trajala 17 nedelja.

Na prvom mestu ATP listi još su bili i Štefan Edberg (72 nedelje), Džim Kurijer (58), Gustavo Kirten (43), Ilie Nastase (40), Mats Vilnader (20), Endi Rodik (13), Boris Beker (12), Marat Safin (devet), Džon Njukomb i Huan Karlos Ferero (po osam), Tomas Muster, Jevgenij Kafeljnikov i Marselo Rios (po šest), Karlos Moja (dve) i Patrik Rafter, koji je samu jednu nedelju bio svetski broj jedan.

Komentari 40

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

delboj

Federer. I Ahil je imao petu. To je Federeru Nadal. I majka priroda je tu umijesala prste, jer da je kojim slucajem Nadal desnjak nista od ovoga skora ne bi bilo. Ovako, sa prejakim ljevorukim forhendom, na Rozeov izuzetan bekhend, ali opet to je bekhend, Nadal se upisao u istoriju. Pa prvih 15 meceva Nadal je jedino sto je radio, i sto je mogao da radi, bjesomucno slao lopticu na Federerov bekhend i vracao svaku lopticu u polje. Federeru koji nije bio takticar, nije islo za rukom da dobije takvog Nadala. Na sljaci naravno. Kad je usao u 30-tu i izgubio na fizickim predispozicijama, kao sto se zadnje vrijeme desava Nadalu, i pogotovu Djokovicu, poceo je da gubi i od Djokovica. Sada kad ova dvojica nemaju fizicku nadmocnost Federer opet na talenat izbija u prvi plan. I jos ovo nije sve od Federera. Nadal i Djokovic tesko da mogu da ponove ono sto su radili. Ima tu jos po jedna dobra takmicarska godina. I to je to. Kirjos i mali Zverev vec za godinu ce da ih lagano dobijaju. Vazi i za Federera. Zato mislim da smo usli u poslednju godinu gdje ce ova tri asa da pokazu koliko vrijede. Uzivajte.

.

Hahahahaha, Djokovic uvek iza Federera, hahahahaha, samo jedan u nizu gubitnika! Prva dvojica na ATP listi ZAJEDNO imaju manje GS od Federera! Kakav blam za "najbolje" tenisere!

Moma

@. Zaboravio si da napišeš,, hahaha,,. Ovo što si napisao je toliko duhovito da je blago onome ko te gleda i sluša svakog dana.

Najnovije

Kolumnisti