• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Avrova "fabrika": Le Talek, Doraso, Paje, Pogba...

Izvor mondo.rs

Čuvene "fabrike fudbalera" su u Barseloni, Amsterdamu, Lisabonu, ali jedna od najboljih je i u Avru.

Kada se priča o najboljim svetskim školama fudbala, uvek se prvo pominju Barselona, Ajakas, Santos, Benfika..., ali poslednjih godina među ove velikane dospeo je i francuski Avr.

Klub koji je osnovan 1872. u Normandiji ne može se pohvaliti uspesima prvog tima, jer osim trofeja Kupa Francuske 1959. i nema druge zapažene rezultate (ako ne računamo da je pet puta bio prvoplasiran u Ligi 2), ali zato je iznedrio neke zaista sjajne fudbalere.

Jedan od polaznika Avrove škole fudbala je i sadašnji prvotimac Crvene zvezde, Damien Le Talek. Čak 10 godina proveo je tamo (od 1995. do 2005), ali je zatim otišao u Ren, u čijem dresu je i stupio na profesionalnu scenu.

Svakako najpoznatiji đak je Pol Pogba, koji je već kao 16-godišnjak prešao u Mančester junajted, pod i dalje sumnjivim okolnostima...

Krenimo, ipak, od golmana:

STIV MANDANDA:

Na pomen njegovog imena, mnogima prvo na pamet padne Olimpik Marsej, što je i logično, jer je za njih branio u više od 300 utakmica. Pre toga je, ipak, pet godina bio u omladinskom pogodnu Avra, a dve sezone u prvom timu. Od letos je u Kristal Palasu.

Čak četiri puta je proglašavan za golmana sezone u Francuskoj.

KARLOS KAMENI:

Jedan od najboljih afričkih golmana u istoriji, u Avr je stigao kao olimpijski šampion sa Kamerunom, iako mu je bilo tek 16 godina. Nije se, međutim, probio pored veterana Aleksandera Vensela i nadolazećeg Mandande, pa je prodat Espanjolu, na čijem golu je stajao više od 200 utakmica. Od 2012. je u Malagi...

Igrači koji više nisu aktivni:

VIKAŠ DORASO:

Rođen je u blizini Avra 1973, a za prvi tim je igrao od 1993. do 1998, ali se proslavio kao vezista Olimpik Liona. Sezonu 2004/05. proveo je u Milanu, pa narednu u Pari Sen Žermenu, a karijeru je završio 2007. u Livornu.

Mnogi ga pamte kao odličnog driblera.

ŽAN-ALEN BUMSONG:

Stameni štoper bio je šampion Škotske sa Glazgov Rendžersom 2005. i Francuske sa Olimpik Lionom 2008. Dve sezone proveo je u Juventusu, od kojih je jednu igrao u Seriji B kao posledica "Kalčopolija". Igrao je još za Okser, Njukasl i Panatinaikos, u kojem je 2013. završio karijeru.

Pre svega toga, bio je jedan od glavnih odbrambenih igrača Avra i Oksera, za koji je odigrao više od 130 utakmica i sa kojim je osvojio Kup Francuske (kasnije i sa Lionom). Možda bi se i duže zadržao u Avru da klub nije ispao iz lige, posle čega ga je uzeo Okser.

FLORAN SINAMA PONGOL:

Posle šest godina u omladinskoj školi Avra, potpisao je za Liverpul, ali se vratio u matični klub kao pozajmljeni igrač. Sa "Crvenima" je 2005. osvojio Ligu šampiona. Igrao je za brojne klubove, među kojima su Atletiko Madrid, Sporting Lisabon, Saragosa, Sent Etjen, Rostov, Čikago...

Karijeru je završio ove godine na Tajlandu.

Inače, sa reprezentacijom Francuske do 17 godina bio je šampion sveta, a proglašen je za najboljeg igrača i strelca turnira.

IBRAHIM BA:

Posle pet godina u prvom timu Avra otišao je u Bordo, a zatim u Milan (za tada ogromnih 12 miliona evra), sa kojim je 1999. osvojio Seriju A, a 2003. Kup Italije. Iz Milana je prešao u Bolton, zatim igrao u Turskoj i Švedskoj, da bi se 2007. vratio među "rosonere" gde je ubrzo završio karijeru, odigravši samo jednu utakmicu u Kupu Italije.

I dalje aktivni igrači:

LASANA DIJARA:

Posle samo jedne sezone za prvi tim Avra prešao je 2005. u Čelsi, kod Žozea Murinja, u kojem je proveo dve godine, ali se nije naigrao. Transfer u Arsenal nije mu doneo veću minutažu, ali su ga dobre partije u Portsmutu i osvojen FA kup 2008. preporučile Real Madridu, za koji je igrao od 2009. do 2012. Potom se preselio u Rusiju, gde je nastupao za Anži i Lokomotivu, a trenutno je u Olimpik Marseju.

DIMITRI PAJE:

Iako se školovao u Avru, poslednju godinu kao omladinac proveo je u AS Ekscelsioru, u kojem je stupio na profesionalnu scenu. Zatim je igrao za Nant, Sent Etjen, Lil i Oilimpik Marsej, a od prošle sezone jedan od njaboljih igrača Vest Hema.

RIJAD MAHREZ:

Alžirac nije klasično "dete kluba", pošto je prve fudbalske korake napravio u Sarselu, zatim prvu profesionalnu sezonu odigrao u nižerazrednom Kamperu, pa onda četiri godine proveo u Avru. U klubu ga, ipak, računaju kao svog jer je pre debija za A tim, morao da se kali među rezervistima. Iz Avra je prešao u Lester, a svi znamo šta su "lisice" napravile prošle sezone, zbog čega se u Avru dodatno hvale da su zaslužni za Mahrezovo fudbalsko školovanje.

POL POGBA:

Najskuplje plaćeni fudbaler u istoriji nikada nije igrao za prvi tim Avra, pošto je već sa 16 godina otišao u Mančester junajted, ali je prethodno dve godine proveo u omladinskom pogonu. Kada je u pitanju transfer u Junajted, u Avru su i dalje nezadovoljni i smatraju da je engleski klub prekrišio pravila "podmitivši" igrača i njegovu porodicu.

Nada francuskog fudbala...

BENDŽAMIN MENDI:

Još jedan fudbaler koji je ponikao u Avru, ali ime napravio u Olimpiku iz Marseja. Od 2007. je bio u omladinskom pogonu, a od 2011. prvotimac. Sjajne partije donele su mu 2013. transfer u Olimpik Marsej, a prošlog leta je Monako platio 13 miliona evra za ovog 21-godišnjeg fudbalera...

Komentari 20

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ref

le talek???? ko je bre too??

nebitan lik

Jeste, Le Tallec je bio igracina, ali ste malo pogresili ime xD da nije mozda Anthony? O Le Tallecu koga ste vi pomenuli ne znaju ni u rodnom gradu... xD

Proka

Svaka cast za ove ostale,ali le tallec suvisan.

Najnovije

Kolumnisti