HIV nije samo zdravstveni problem

Autor:

Broj obolelih od HIV/AIDS-a je svake godine sve veći - u Srbiji je oko 3.000 obolelih koji su veoma često diskriminisani. Zato HIV nije samo zdravstveni, već i društveni problem.

0
A- A A+

  HIV je sve više opštedruštveni problem koji, bez zajedničkog angažovanja državnih institucija i organizacija civilnog društva, preti da postane veći jer se broj inficiranih iz godine u godinu uvećava, istaknuto je na skupu ''Budućnost Srbije u borbi protiv AIDS-a'' održanom u Skupštini Srbije.

Kako je navedeno, učesnici skupa su se saglasili da je HIV podjednako zdravstveni, socijalni i pravni izazov i da bez zajedničkog ozbiljnijeg angažovanja na usaglašenim aktivnostima prevencije, rada na povećanju kvaliteta lečenja, zaštite i pružanja pomoći, kao i smanjenju stigme i diskriminacije prema obolelima od HIV/AIDS-a, preti da postane veći, a da posledice mogu da budu mnogo ozbiljnije i skuplje u odnosu na cenu prevencije.

U saopštenju je istaknuto da je u svetu više od 37 miliona obolelih od HIV-a, dok je broj obolelih u Srbiji oko 3.000 ljudi, a da se pocenjuje da još oko 1.500 ni ne zna da ima ovaj virus jer je testiranje na HIV u našoj zemlji na niskom nivou u odnosu na druge evropske zemlje.

Savetnica predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Jasmina Mitrović Marić rekla je da je u poslednje dve decenije Srbija učinila velike korake na ovom polju.

''Danas se o HIV-u otvoreno priča, planiraju se i sprovode programi pevencije, a posebna pažnja se poklanja aktivnostima koje imaju cilj zaštite i pružanja pomoći osobama obolelim od HIV-a i AIDS-a'', rekla je Mitrović Marić.

Podsećajući da je predsednik Srbije i do sada pružao podršku udruženjima osoba obolelih od HIV/AIDS-a, ona je obećala da će se takva praksa nastaviti i ubuduće, uz tedenciju podizanja saradnje na još veći nivo kako bi se predupredile posledice epidemije.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zaim Redžepović naglasio je da će to ministarstvo pružiti podršku udruženjima osobama obolelih od HIV/AIDS-a i njihovom krovnom savezu da dođu do pravog rešenja kako bi se dobio kvalitetan predlog za standardizaciju usluge.

Prestavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikolas Bizel je istakao da pored programa prevencije Srbija mora da razvije kvalitetne programe smanjenja stigme i dikriminacije prema svim ranjivim grupama, pa tako i prema osobama obolelim od HIV-a i AIDS-a.

On je naglasio i da je u najnovijem izveštaju o napretku Srbije u zadovoljavanju uslova pristupanja Evropska unija prepoznala da je stanje ljudskih prava u oblasti HIV/AIDS-a u Srbiji još uvek na nezadovoljavajućem nivou, te da ima još mnogo toga da se uradi na tom polju, a da će Srbija imati punu podršku EU na tom putu.

Okrugli sto je okupio oko 60 predstavnika najviših državnih organa, institucija i nezavisnih tela Srbije, zatim međunarodnih organizacija, kao i organizacija civilnog društva i osoba obolelih od HIV/AIDS-a, a organizovala ga je Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba obolelih od HIV/AIDS-a (USOP).

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti