• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival autorskog filma: Više od 80 ostvarenja!

Izvor MONDO/Tanjug

Festival otvara ostvarenje "Ja Danijel Blejk" u režiji Kena Louča koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu.

Festival autorskog filma bice održan od 25. novembra do 3. decembra u Kulturnom centru Beograda, a bice prikazano prikazano više od 80 filmova.

"Nismo želeli da festival bude kustosko videnje autorske produkcije naših filmskih ukusa i interesovanja vec objektivna slika svetskog autorskog filma", rekao je predsednik Saveta festivala autorskog filma Srdan Golubovic.

Festival otvara ostvarenje "Ja Danijel Blejk" u režiji Kena Louca koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu.

I, DANIEL BLAKE
Izvor: YouTube

Golubovic je istakao da je FAF nudi bogat program za sve radoznale filmofile.

"U glavnom programu imamo 22 filma od cega 12 ostvarenja u takmicarskom segmentu. Ono što bih posebno istakao je pocasna projekcija filma "Sweet move" Dušana Makavejeva iz 1974. godine. Odlucili smo da prikažemo taj film iako nije rec ni okakvoj godišnjici jer smatramo da je radikalniji od vecine filmova iz savremene svetske produkcije", kazao je Golubovic.

On je dodao da ce publika u glavnom takmicarskom programu imati prilike da vidi dosta debitantskih filmova.

"Godinama pokušavamo da festival našoj publici otkriva nova autorska imena. Nisu svi filmovi koje cemo prikazati na FAF-u samo iz Kana, Venecije ili Berlina ... prikazacemo ostvarenja i sa manjih festivala. Sve u svemu publika ce imati prilike da vide ostvarenja majstora kao što su Louc ili Mundu ali i vrlo reprezentativni presek autorskog filma danas", naveo je Golubovic.

Naš priznati reditelj je istakao da na celom festivalu samo dva filma nece biti srpske premijere.

"Neki od filmova doživece i regionalne premijere. Posebno bi istakao segment festivala 'Hrabri Balkan' u kojem cemo prikazati vrlo zanimljive kratke filmove. Imacemo i premijeru srpskog filma 'Vetar' Tamare Drakulic. Premijerno cemo prikazati i film 'Svi severni gradovi' ciju režiju je potpisao Dane Komljen", kazao je Golubovic.

On posebno istice programe posvecene stvaralaštvu poznatog nemackog reditelja Andreasa Dresena i omaž cuvenom Kšištofu Kješlovskom.

Kopredsednik saveta festivala Stefan Arsenijevic je istakao da je FAF uvek bio prozor u tamnim vremenima kroz koji smo mogli da vidimo svet.

"Danas se ispunila naša želja da poslednjih nekoliko godina svet kroz širom otvorena vrata dolazi na FAF. Naš festival je postao mesto na koje dolaze ozbiljni profesionalci iz celog sveta i drago mi je što se na FAF-u dogovaraju produkcije ostvarenja koja ce se snimati u buducnosti. To FAF cini posebnim festivalom"

On je istakao da je Edukativni program FAF-a postao deo velikog internacionalnog projekta koji se zove "Firs films First" koji je pomognut od Gete instituta u Beogradu.

"Taj program je namenjen mladim rediteljima u regionu od Slovenije do Turske. Na naš konkurs se prijavilo 159 mladih reditelja koji pripremaju prve filmove. Izabrali smo samo 8 jer smo želeli da sa njima radimo što intezivnije i licnije. Medu njima je i naš reditelj Ognjen Isailovic.. Program za ovu godinu završava se u martu 2017. godine." kazao je Arsenijevic.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE