DOKTOR STREJNDŽ (FILMSKA RECENZIJA)

Nemoguće je pronaći manu ovom zabavnom filmu za sve uzraste, saznajte i zašto!

Doctor Strange (2016)

Režija: Skot Derikson

Uloge: Benedikt Kamberbač, Tilda Svinton

Distributer: Taramaunt

"Doktor Strejndž" je film za sve uzraste. Ne mislim to u onom marketinškom smislu, već stvarno. U svakom smislu. Mene je odmah podsetio na Mandraka, neke malo mlađe na Dilana Doga, a sve na onu neizbežnu klinačku opsednutost magijom, mađioničarima i čarobnjacima. A Stiven Strejndž je baš tip koji odgovara svim zamišljenim modelima. U stvari, Strejndž je neka neverovatna mešavina Doktora Hausa, već pomenutog Mandraka i, logično, i zbog Kamberbača, veličanstvenog Šerloka Holmsa. Pa ko još može da odoli takvoj genijalnoj kombinaciji.

Negde sam pročitao da Marvel i drugi zainteresovani već više od 40 godina pokušavaju da ekranizuju ovog klasičnog Marvel junaka Stena Lija i Stiva Ditka, ali toliko strpljenje i upornost na kraju su dali skoro pa besprekorne rezultate. Ne znam šta je sve bilo višedecenijska prepreka u tom poduhvatu, ali cenim da je pronalaženje idealnog glavnog glumca rešilo sve moguće i nemoguće probleme. A Kamberbač je apsolutno savršeno rešenje za ovu ulogu. Podjednako savršeno kao što je to Dauni Džunior u slučaju Iron Mana, recimo.

Ja sam se na ovu projekciju uputio sa oprobanim i uigranim timom koji su činili N. i G, koji su svoje oduševljenje događajem iskazali pre nego što je film zaista i počeo – novi Marvelov intro logo nas je sve iznenadio, a naročito devojčicu sa moje leve strane. Ni pravi, igrani intro koji je usledio, nije bio ništa manje zapanjujući – iako ga je teško, čak nemoguće prepričati, ovaj senzacionalni uvod u kojem upoznajemo glavnog Strejndžovog protivnika, Kasilijusa, potpuno nas je zakucao za sedišta i od tog trenutka, pa sve do samog kraja, i sami smo bili opčinjeni i hipnotisani svemogućim činima Stivena Strejndža.

Ovaj vrtoglavi uvod u film, nastavlja se proverenim i skoro pa standardnim postupkom - "origin" pričom. Mnogi već znaju – Strejndž je genijalni, ali i arogantni hirurg koji je u stanju da reši i najzamršeniji medicinski slučaj, sve dok sam ne doživi težak saobraćajni udes u kojem najviše stradaju njegove šake. Iako medicinu ima u malom prstu, čak ni svemogući Strejndž ne uspeva da nađe kreativno rešenje koje bi mu vratilo stari život, sve dok ne spozna da prašnjavi i daleki Katmandu u svojim budžacima krije mali i neugledni hram Kamar-tadž iz kojeg i paraplegičari izlaze na nogama. Ali i sam Strejndž ubrzo biva zbunjen, jer ovde nema ni medicine ni tehnologije, ni lekara ni lekova. Samo Drevna sveštenica, astralne projekcije i druge dimenzije, uključujući i onu sa ogledalima.

Da, sve ovo zvuči kao dečja izmišljotina, budalaština i holivudsko komercijalno smeće, ali daleko je od toga, kao i veći deo MCU kataloga. Štaviše, deluje da je "Doktor Strejndž" jedan od najblistavijih primera kako narativ može da bude očuvan i kristalno jasan, čak i kada je isprepleten raznim vremenskim tokovima, putovanjima kroz razne dimenzije i u najneverovatnijim mogućim pravcima. Možda me pamćenje vara, ali ne sećam se kada je čarobnjaštvo bilo ovoliko uverljivo i funkcionalno. I zabavno. Pomenuću samo plašt.

Sve to ovaj film čini ne samo vizuelnim spektaklom, već i mentalnom slagalicom koja, istina, nije preterano teška i zahtevna, ali svejedno angažuje sva čula i sve vijuge i to ne samo one koje se pitaju kako je sve ovo moguće ili kako su sve ovo uspeli da snime. Mada, zaista je neverovatno šta su sve uspeli da projektuju na obično, belo platno. U svakom slučaju, kao Rubikova kocka koja u početku deluje kao nerešiv problem, tako i "Doktor Strejndž" polako, sloj po sloj, dolazi do veličanstvenog finala u kojem, gle čuda, svaka sitnica dobija svoj smisao.

Ne uspevam da nađem slabu tačku ovom ultra zabavnom filmu.

Tilda Svinton i ostale Kamberbačove kolege upotpunjuju mitski odabir glavnog aktera. Okej, možda zaplet nije preterano originalan, štaviše, tipično je marvelovski – i Kasilijus želi da od sveta napravi ruševinu – ali zabavniji i uzbudljiviji put ka oslobađanju Zemlje od takve nečasne namere teško da možete da zamislite.

U planovima koje je MCU objavio za neku bližu budućnost ne vidim solo nastavke ovog sjajnog filma (evidentno, gostovaće u sledećem Toru), ali ne sumnjam da se novi planovi nakon ovakvog starta (kritičarski: trijumf, blagajna: biće milijardu dolara) uveliko prave. Dok se to ne dogodi, mislim da se Doktoru Strejndžu duguje jedno putovanje u najdublju riznicu Marvelove stripovske prošlosti i sadašnjosti, od Lija i Ditka, pa sve do Arona i Bakala. A možete i da trknete u podrum i pronađete stare Stripoteke sa Mandrakom, po mnogima prvim stripovskim superherojem ikada, a u svakom slučaju onom koji je teleportaciju, levitaciju i slične discipline doveo da savršenstva. Eto, možda Strejndžu samo Zarkov fali?

ocena:

Ja: ****1/2

N: *****

G: ****


Sve vesti