Fonet

Jeremić na Pravnom: Nismo se obrukali!

Autor:

Srpski kandidat za generalnog sekretara UN, Vuk Jeremić, ocenio je večeras na Pravnom fakultetu da je dobro što je Srbija učestvovala u trci jer je to pozitivno doprinelo njenom ugledu u svetu.

100
A- A A+

"Nismo se obrukali", istakao je Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Govoreći o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara UN, on je na predavanju studentima naglasio da je Srbija napravila pozitivan pomak, jer je neko izašao sa konkretnim planom šta bi trebalo učiniti u svetskoj organizaciji.

O kandidaturi za predsednika Srbije…

On studentima nije želeo da govori o unutrašnjoj politici Srbije, niti da odgovori na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima. Moram da vas razočaram, ali obećao sam dekanu da neću govoriti o unutrašnjoj politici, rekao je Jeremić i objasnio da ne bi želeo da iskoristi Pravni fakultet i ljude koji su došli da čuju o kandidaturi Srbije za funkciju generalnog sekretara UN.

Predstavili smo platformu u 53 konkretna koraka za UN i pokazali da Srbija ima kapaciteta da razume šta su međunarodni problemi, a ne samo da se bavi sobom i regionom, objasnio je Jeremić.

On je podsetio da je Srbija završila na drugom mestu, u konkurenciji ljudi iz čitavog sveta, uglednih državnika, sadašnjih i bivših premijera, predsednika i ministara.

Da li smo mogli bolje? Verovatno, neke stvari bih možda korigovao. Duboko verujem da se u toj trci pod svetlima sveta nismo obrukali i verujem da smo barem malo podigli ugled i profil Srbije na međunarodnoj pozornici, naglasio je Jeremić.

Govoreći o Antoniju Guterešu koji je izabran za generalnog sekretara UN, Jeremić je istakao da je on ugledni državnik, čovek koji je tri puta bio premijer Portugalije i 10 godina na čelu UNHCR.

"On je kandidat iskustva. Mi smo završili u finalu i čast je izgubiti od Gutereša. Nema senzitivnijeg čoveka za različite stavove od njega, on je sigurna varijanta za UN, on pravi konsenzuse, ali je pitanje da li je uvek potreban konsenzus", napomenuo je Jeremić.

AMERIKANCI ODMAH UDARAJU "U GLAVU"

Upitan kako je izgledalo boriti se sa američkom diplomatijom, Jeremić je odgovorio: "Čupavo".

Šalu na stranu, ekonomski, vojno, politički, tehnološki, SAD su najsnažnija država članica UN i to se referiše u snazi američke diplomatije, objasnio je Jeremić.

Nije preporučljivo sukobljavati se sa američkom diplomatijom. Amerika "udara" direktno u glavu i razgovara sa vama samo ako ostanete na nogama, rekao je Jeremić.

On je ponosan na to što je tokom predsedavanja Srbije Generalnom skupštinom UN, uprkos svim pritiscima, država uspela na najbolji način da ispregovara to da se glasanje o davanju statusa posmatrača Palestini usvoji bez problema i bez zloupotrebe položaja predsedavajućeg.

O KOSOVU NE MOŽEMO MIMO SVETA

Odgovarajući na pitanje o Kosovu, Jeremić je rekao da nije moguće tražiti rešenja van pregovaračkog procesa, ali je ukazao da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ne može prihvatiti nijedna normalna demokratska država.

Rešenja bi trebalo tražiti u pregovorima, ne sukobima, ali postoje jasne crvene linije preko kojih se ne može ići, ocenio je Jeremić.

On je ukazao da nominalno nema mnogo razlika u postupanju tri poslednje Vlade Srbije kada je reč o borbi za Kosovo pravnim, političkim i diplomatskim sredstvima, dok u praktičnim merama ima razlika.

Da li se moglo više u pregovorima? Moglo se i za vreme naše vlade, a verujem i za vreme ove, dodao je Jeremić.

On je studentima Pravnog fakulteta i gostima na predavanju ukazao da je svet u stanju previranja, da Evropa prolazi kroz ozbiljnu krizu, u kojoj je izlazak Velike Britanije iz članstva u EU posledica, a ne uzrok krize.

Na Bliskom istoku besni rat, poput onog u Siriji, izbeglički talas će nastaviti da zapljuskuje obale Evrope, a sprema se i hladni verski rat između šiita i sunita, predvideo je Jeremić i napomenuo da su Azija i Pacifik danas najdinamičniji deo sveta, ekonomski i demografski, i da će tek dobijati na važnosti.

Uskoro na čelo Sjedinjenih Država dolazi čovek, Donald Tramp, kojeg je malo ko mogao da zamisli na funkciji predsednika Amerike i teško je predvideti kakvu će on voditi unutrašnju i spoljnu politiku SAD, rekao je Jeremić.

Povezano

Sve vesti