Svi znamo da je povrće zdravo, ali koliko će zdravih sastojaka sačuvati zavisi i od toga na koji način se spremi.
Loše je pržiti ga, i to već znamo, ali ispostavilo se da nije dobro ni kuvati ga - tako tvrde nutricionisti.
Naime, nutricionistkinja Trejsi Lešt kaže da se kuvanjem uništi čak 50 odsto nutrijenata koji se nalaze u povrću.
Ona dodaje da određeno povrće, uglavnom ono koje sadrži vitamine koji se rastvaraju u vodi, ne bi trebalo da kuvate. U to povrće spadaju kupus, spanać, kelj, brokoli, pasulj i grašak.
Razlog za to je što sadrže vitamine koji se rastavaraju u vodi, a onda kada se kuvaju, izgube gotovo polovinu hranljivih nutrijenata.
Pošto svakako ni prženje nije dobar način da spremite povrće, nutricionistkinja predlaže da ga barem ne kuvate predugo.
"Minimalno kuvajte ovo povrće, u malim količinama vode, na niskoj temperaturi, da bi ostalo više hranljivih nutrijenata", savetuje ona.
Ona dodaje da je ipak najbolje povrće kuvati na pari ili ispeći na roštilju. Ako baš morate da ga kuvate, savetuje nutricionistkinja, vodu od kuvanja u kojoj su se zadržali nutrijenti, iskoristite za spremanje supe.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.