Ruku pod ruku sa hladnim danima, stigao je i nazeb. Da li znate šta treba da jedete ukoliko ste prehlađeni?
CITRUSI: LIMUN, GREJP, POMORANDŽE
Vitamin C u citrusima kljucni je sastojak koji ce ojacati vaš imunitet i stimulisati antitela i celije vašeg imunološkog sistema.
Istraživanja su dokazala da pomorandže sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli koji su veoma korisni za naš organizam.
Hesperidin, koji se takode nalazi u pomorandžama, ima snažno protivupalno delovanje pa je odlican saveznik u borbi protiv gripa i prehlade, a pomaže i u snižavanju visokog krvnog pritiska.
U nekim zapadnoafrickim selima limunska kiselina se uzimala uz obrok za vreme epidemije kolere kako bi se izbeglo širenje zaraze.
Vitamin C iz limuna sadrži jedinstvene fitonutrijente koji su važni prirodni antioksidansi.
Ovaj vitamin, takode, pomaže u sprecavanju upala, razvoja kardiovaskularnih bolesti i srcanih oboljenja kod dijabeticara.
Grejp takode obiluje prirodnim vitaminom C koji pomaže da se skrati trajanje prehlade i ublažava njene simptome.
ZELENI CAJ
Zeleni caj nije svoju slavu stekao slucajno - Kinezi ga piju vec 4.000 godina!
Flavonoidi, polifenoli i katehini iz zelenog caja su jaki antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od gripa i prehlade.
Da bi naš imunološki sustav bio snažan, potrebno je unositi namirnice koje imaju detoksikacijska svojstva. Zeleni caj je jedna od tih namirnica.
Bogat hlorofilom i vlaknima, ovaj caj ce nam pomoci da isteramo toksine iz organizma.
Katehin EGCG jedan je od antioksidansa iz zelenog caja. Istraživanja su pokazala da je upravo ovaj spoj važan za odbranu organizma od raka dojke, piše "Alternativa za vas".
ÐUMBIR
Ðumbir je nezamenjiv saveznik u borbi protiv kijavice i visoke temperature. Ovaj zacin sa snažnim antioksidativnim sastojcima, deluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprecava nastanak upala.
Caj od dumbira ublažava grlobolju.
Ovaj zacin pomaže i kod smetnji u varenju, poboljšava krvotok, delotvoran je u borbi protiv leukemije.
Najnovija istraživanja otkrivaju da dumbir suzbija rast celija raka želuca, debelog creva, dojke i jajnika.
BELI LUK
Poznat po nazivima Ruski penicilin i prirodni antibiotik, beli luk je sigurno jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja.
U njemu se nalazi više od sto biološki aktivnih sastojaka ukljucujuci i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki kljucni u jacanju našeg imuniteta.
Dodajte beli luk u svoj svakodnevni meni i ne morate se bojati zime!
JOGURT I KEFIR
Uravnotežena crevna flora kljucna je za zdravlje organizma. Naucnici se danas sve više se slažu da imunitet pocinje u crevima.
Dobre bakterije štite nas od gripa i prehlade, artritisa, alergije, astme, cak i nekih vrsta raka.
Jogurt, kefir i kiseli kupus najbogatiji su prirodni izvori probiotika. Možete nabaviti i vec gotove probiotike u kapsulama ili prahu.
Da biste ojacali svoj imunitet, redovito unosite probioticke bakterije u svoj organizam.
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.