• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Iscepao sam predloge ministarstava za budžet"

Izvor Tanjug

Sve predloge ministarstava za budžet "pocepao sam i vratio im na ponovnu izradu", kaže premijer Vučić i dodaje: Dobar ministar je onaj koji će da sačuva pare...




Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi predlog budžeta za 2017. trebalo da prođe na Vladi u toku ove nedelje.

Vučić je istakao i da je sve predloge ministarstava za budžet "pocepao i vratio im na ponovnu izradu", jer nije bio zadovoljan što im je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.

“Od toga je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je objasnio, svake godine kada se pravi budžet, ministarstva dođu sa megalomanskim procenama i niko neće da pokaže da je dobar ministar tako što će da štedi i smanji rashodnu stranu.

“Dobar je onaj ministar koji će da sačuva pare. Ne samo da ih troši, već da donese novac u budžet”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima i dalje postoji problem od oko 16 milijardi dinara, odnosno od oko 140 miliona evra.

“To je i dalje veliki ''gep''. Ne tolik veliki, ozbiljan i problematičan, ali neću dozvoliti ni da on postoji”,rekao je Vučić.

On je dodao da će danas i sutra imati posebne razgovore sa ministrom finansija Dušanom Vujevićem, a da će onda razgovarati sa ministrima na sednici Vlade.

“Očekujem da prođe na Vladi u toku ove nedelje, pa da onda izađemo pred narodne poslanike”, rekao je Vučić.


Reforme i dalje, važna politička volja, dolazi boljitak

Vučić je dodao da je Vlada Srbije otvorena za razgovore sa investitorima, podsetivši da nas narednih godina čeka dalji privredni rast, sa stopom koja će ići čak tri puta više nego što je to prosek u Evropi.

On je odgovarajućina pitanja na skupu o Beloj knjizi primetio i da o tim temama malo ko u Srbiji želi da govori, pretpostavljajući politikanstne teme ozbiljnim ekonomskim.

"Problem je što malo ko u Srbiji želi da se bavi problemima o kojima smo mi govorili danas, ljudi kao da ne žele da žele da pričaju o ključnim stvarima. Jedino čime se bavimo su neke politikantske teme i samo se to nameće u javnosti, niko ni o čemu oko ovih ozbiljnih stvari ne želi da govori", primetio je Vučić.

I kad pogledate pojedine državne organe, naveo je, samo vidite "ja tebi majku i oca, ti ovako ili onako, ja ništa drugo i ne čujem", ali dodao je "mi ćemo nastaviti da radimo vredno i marljivo i borimo se za održivi rast i privredu".

U tom smislu, kako je rekao, otvoreni smo za razgovore sa stranim investitorima, spremni da ih čuijemo ako imaju bilo kakve probleme.

"Treba još nešto ispraviti kako bi jednako važili zakoni za sve, kako bi inspekcije jednako primenjivale propise, kako bi se poreski organi na isti način ponašali bez obzira o kojoj se opštini radi", naveo je.

To su, kako kaže, stvari koje možemo da unapredimo, zbog čega je siguran da ćemo program s MMF naredne godine završiti uspešno, s obzirom da smo prošli dve najteže godine, a da sada, kaže, dolazi samo ono što je bolje.

"Ubrzano pristižemo zemlje EU, godišnja stopa rasta koja će ići tri puta više na evropskom nivou, deficit nikada manji, deficit opšte države takođe", naveo je.

Kako je rekao, bolju smo procenu rasta dali od MMF, što će, dodao je, omogućiti da građani bolje osete kroz svoja primanja, ali i izgradnju škola, bolnica, sve ono zbog čega ovo radimo i zbog čega smo teške reforme i preduzimali.

U Fondu stranih investitora imamo iskrenog savetnika, primetio je premijer, navodeći da će do kraja godine biti napravljeni sporazumi sa NALED-om, AMCHAM-om i sindikatima, te da će biti formirano nacionalni savet za zaštitu konkurencije i kompetitivnosti, čime bismo ubrzali reforme u javni preduzećima, ali i završili s hemijskim komlleksom i RTB Borom.

To je, međutim, primetio je, i pitanje političkog angažmana, u smislu da li nešto možete da izgurate ili ne, ali, kako je zaključio:"Nadamo se da ćemo imati snage i političke volje".



Vlada otvorena za sve da učestvuju u reformama

Vlada Srbije je otvorena za sve koji žele da učestvuju u reformama, poručio je Vučić na predstavljanju "Bele knjige 2016" Saveta stranih investitora (FIC). 

Vučić je, u obraćanju učesnicima, naveo da Srbija danas ima održiv rast, da je naša ekonomija na stabilnim nogama i da uvek uvažava profesionalne i stručne stavove poslovne zajednice.

"Mislim da smo imali konkretne programe sa konkretnim rokovima. To je dalo snagu i kredibilitet reformama, što su i potvrdile međunarodne organizacije", rekao je Vučić.

Premijer je najavio rast BDP-a do kraja godine između 2,7 i 2,8 odsto, ističući da najveći rast beleže prerađivačka industrija, energetika i građevinarstvo.

 Vučić je istakao i da je rast bio zasnovan na investicijama i izvozu i dodao da veruje da će posle povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru, privatna potrošnja biti treći oslonac za još veći rast u 2017.

Želja Vlade je, kako je podvukao, rast od 3 ili 4 odsto u narednim godinama.

Komentari 130

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

keja

Ministarstvo to sam ja...

Tucko

Da sam ministar u vladi, odmah bi dao ostavku.

Vlada Vladan

Mislim da si zasluzio oskara za glumu

special image