Sve o bezbolnom porođaju (VIDEO)

Žene više ne moraju da se porađaju "u znoju lica svog". Savremeno doba je donelo olakšanje u vidu epiduralne anestezije. Saznali smo sve o tome.

Sve o bezbolnom porođaju (VIDEO) Foto: MONDO/Dragana Todorović Dr Miki Paštar, načelnik anestezije na Klinici "Narodni front"

Epiduralna anestezija se u svetu odavno koristi, i to veoma uspešno. U Srbiji, međutim, i dalje postoji strah da "to, ipak, nije zdravo za porodilju i bebu", i ne odlučuju se baš sve buduće majke da prime ovaj anestetik.

Da li se one opravdano boje, pitali smo načelnika anestezije u Klinici "Narodni front" u Beogradu, doktora Mikija Paštara.

"Boje se samo one porodilje koje nisu dovoljno informisane, koje nisu pitale stručnjake da im objasne sve o epiduralnoj anesteziji, nisu razgovarale sa ženama koje su imale to iskustvo i porodile se bezbolno", rekao nam je doktor Paštar, sa kojim smo razgovarali na Baby festu, koji je održan u Mikser Hausu u Beogradu, 26. i 27. novembra. 

Tamo smo, takođe, razgovarali i sa trudnicama koje tek planiraju da se porode bezbolno, kao i sa nekoliko njih koje su već imale to iskustvo.

ŠTA KAŽU ŽENE KOJE SU KORISTILE EPIDURAL

"Sjajno je, svima preporučujem, ništa ne boli, čak ni sam ubod u kičmu. Prvo dete sam rodila bez anestezije, drugo sa, i razlika je neopisiva rečima! Zato sam rešila da i treće, koje sada nosim, rodim tako da uživam, a ne da se mučim i vrištim od bolova", rekla nam je trudnica Sara (38 godina).

ŠTA JE EPIDURALNA ANESTEZIJA

To je ubacivanje lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor, čime se blokira senzorni nerv. Epiduralni kateter je od plastike, veoma je tanak. Jedan kraj tog katetera se ubacuje u epiduralni prostor kroz iglu, a drugi preko leđa porodilje ide do njenog ramena. Kasnije se kroz taj kateter ubacuje anestetik, koji se dozira putem specijalne pumpe. S obzirom na to da se igla vadi i baca, a u ženinim leđima ostaje samo epiduralna cevčica, porodilja može sve vreme da leži na leđima.

Za razliku od nje, Mileni (26) će ovo biti prvi porođaj, ali joj je njena starija sestra objasnila kako epiduralna anestezija funkcioniše, tako da će je koristiti kada za tri meseca ode da se porodi.

"Sestra je fotografisala bebu čim su je izvadili, to me je oduševilo! Znači da je ništa nije bolelo, ni tada, a ni posle. Rekla mi je i da je bila odmornija i bolje raspoložena od drugih žena sa kojima je delila sobu, a koje nisu koristile anesteziju", objasnila nam je buduća mama Milena.

Dakle, mame su zadovoljne, a njihove reči nam je potvrdio i doktor Paštar.

"Naš zadatak je da žena uživa u svom porođaju, da ga pamti kao lepo iskustvo koje jedva čeka da ponovi. Zato dajemo anestetik koji deluje sve vreme tokom porođaja, tako da porodilja neće osetiti ćak ni bilo koju reviziju koju ginekolog akušer pretpostavi da treba da uradi, bilo da je reč o manuelnoj reviziji materice, instrumentalnoj reviziji grlića, ili nešto treće. Jedino što će osetiti je pritisak na matericu koja se nalazi između bešike i debelog creva. Zbog toga žene taj napon prilikom porođaja uz apiduralnu anesteziju objašnjavaju kao da im se piški, ili da imaju tvrdu stolicu."

 Da li to znači da porodilja neće osetiti ni prve bolove?

"Epiduralna anestezija se daje kada je porodilja otvorena kompletno, oko 10 cm. Ne govorim o prstima, da me ne razumete pogrešno, nego o centimetrima. To znači da je prve bolove već osetila, jer se anestetik daje kada se stekne povoljan akušerski nalaz: kontrakcije koje se sinhronizovano javljaju na dva do tri minuta, grlić otvoren dva do tri poprečna prsta, vodenjak je pukao. Međutim, treba znati da se epiduralni kateter postavlja ranije, nekada čak i nekoliko sati pre početka porođaja, u onim slučajevima ako je trudnica u porodilište došla bez kontrakcija. Takođe, želim da kažem, da ni postavljanje katetera ne boli, jer se koristi igla iste debljine kao za običnu intermuskulatornu injekciju."

VIDEO KOJI DEMONSTRIRA DAVANJE EPIDURALNE ANESTEZIJE:

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

Koji neželjeni efekti mogu da se jave, prilikom porođaja uz epiduralnu anesteziju, ali i kada mama i beba odu kući?

"Neželjani efekti su veoma retki, i bilo šta da vam drugi pričaju, treba da znate da vam se ništa ružno i loše neće desiti posle plasiranja katetera i davanja anestetika, ali ću vam ipak navesti neke, moguće, komplikacije:

TAKOZVANA NEKOMPLETNA BLOKADA

Anestezija počinje da deluje posle 15 do 20 minuta, ali porodilja može da oseti bol na jednom mestu na leđima, levo ili desno. To nije nikakav problem, to samo znači da se anestetik slio na jednu stranu, a rešava tako što se žena okrene na suprotnu stranu.

PAD KRVNOG PRITISKA

Ukoliko uđete u porođajni blok 'Narodnog fronta' nećete videti da se trudnicama meri pritisak zato što im osim anestezije dajemo litar, litar i po slanog rastvora koji deluje tako da održava krvni pritisak na istom nivou sve vreme tokom porođaja. Pad pritiska može da se desi, eventualno, prilikom carskog reza. Tada ženi dajemo lekove za pritisak, ali i to je veoma retko, kod jedne u 50 žena.

BLAGA HIPOFUNKCIJA BEŠIKE

U porođaju sa epiduralom ne uživa samo žena već i njena bešika, koja se toliko ulenji da porodilja nakon porođaja ne može da mokri, bez obzira na to što joj se piški. To se rešava tako što babice urade drenažu bešike. Dakle, i taj problem, ako uopšte mogu da ga nazovem problemom, dešava se retko i rešava se lako.

ALERGIJSKE REAKCIJE

Veoma su retke, kao i alergijske reakcije na opštu anesteziju koju žene dobijaju kada se porađaju carskim rezom, ili imaju neke druge hirurške intervencije.

PROBIJANJE OPNE

Najkomplikovaniji eventualni problem je probijanje opne ture. To može da se desi zbog dva razloga: ili je anesteziolog bio neoprezan, ili pacijentkinja nije bila poslušna i nije se pridržavala uputstava koje joj je davao anesteziolog. Ako se pomerala prilikom davanja anestezije može se probiti tura, anesteziolog to vidi tako što se pojavi likvid kroz iglu. U tom slučaju se odmah menja kateter, a porođaj može da se nastavi. Drugi znak da je probijena tura je glavobolja koju porodilja može da se oseti 24 sata nakon porođaja. Dakle, glavobolje nisu karakterisitika epiduralnog porođaja, to morate da znate, već znak da nešto nije u redu, pre svega da je probijena opna. To se rešava tako što žena mora strogo da miruje, da uzima dosta tečnosti i da prima analgetike. Ali, da vas ne uplašim, i te glavobolje su retke, javljaju se jednom kod više od 30.000 pacijentkinja."

Da li sve žene mogu da dobiju epiduralnu anesteziju?

"Ne mogu sve žene da prime epidural, ali procenat onih kojima to nije dozvoljeno je veoma mali, radi se o jednoj porodilji u nekoliko stotina. Epidural se ne daje ženama koje imaju poremećaj koagulacije krvi. Zato svaka žena pre porođaja mora da proveri vreme koagulacije. Alergija na lokalni anestetik je drugi mogući problem koji može da onemogući primanje epiduralne anestezije. Ali ja taj slučaj nisam imao tokom svoje karijere koja traje već 20 godina, a imao sam više od 12.000 pacijenata. Takođe, anestezija se ne daje ženama koje imaju neke infekcije, tipa sepse, ili neke lokalne reakcije u lumbalnom predelu kičme."

Da li žene sa povređenom kičmom mogu bezbolno da se porode?

"To zavisi od vrste povrede. Neko je bio na skijanju, neko je imao saobraćajni udes i zato ima povredu kičme, u tim slučajevima porođaj epiduralom nije moguć, naročito ako je pacijentkinja operisala kičmu i ima ugrađenu šipku. Ali kifoze, skolioze i slično, dozvoljavaju ubacivanje lokalnog anestetika putem katetera u epiduralni prostor."

Kako da žena bude sigurna da će dobiti epidural?

"Nekada se ta usluga u porodilištima u Srbiji plaćala, ali sad je to besplatno za sve žene koje se porađaju. Međutim, to ne znači da će sve dobiti uslugu, jer u Srbiji ima malo obučenih anesteziologa. U "Frontu" ih je 12. Međutim, ako porođaj krene uveče, naročito tokom vikenda, tada dežura samo jedan anestezilog koji pokriva sva odeljenja na klinici. Ako u tom trenutku ima hitan slučaj, vi nećete moći da se porodite bezbolno. Epidural je komforno stanje prilikom porođaja, nije primarno u akušerstvu i ginekologiji, zbog čega nije prioritet na klinici. Na našoj klinici epidural dobije preko 50 odsto porodilja, to je oko 4.000 porođaja godišnje (od 7.000) ali u ostalim porodilištima u Srbiji stanje je sasvim drugačije".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti