Šta zubar zna o vama čim "zinete"

Autor:

Evo šta sve vaš zubar zna o vama čim "baci pogled". Više nego što biste pretpostavili u svakom slučaju, a možda i više nego što će vam se dopasti...

5
A- A A+

  Upotrebili ste konac za zube neposredno pre nego što ste se uputili u ordinaciju (i to je jedan jedini put)

Zubara ne možete prevariti. Ako konac za zube ne koristite redovno, nema svrhe upotrebiti ga veče pre nego što imate zakazano kod zubara, niti tog jutra. "Desni osoba koje konac koriste samo neposredno pred odlazak zubaru krvare i oštećene su. To nije veliko krvarenje, ali mi ga primećujemo", kaže stomatolog Timoti Stilmeman. "Zdrave desni, one kakve imaju osobe koje posvećuju pažnju dentalnoj higijeni na pravilan način imaju lepu, ružičastu boju. Kad pacijenti koriste konac samo pred dolazak u ordinaciju, iskusan zubar može da vidi male posekotine od konca, koje nastanu kad se previše 'zanesemo' pri upotrebi konca. To se, naravno, ne dešava ako ga koristite redovno."

Šta vaš zubar kaže, a šta stvarno misli

Da li je pacijentkinja trudna

"Gotovo 40 odsto žena razviće gingivitis tokom trudnoće, a to se ponekad dešava i u vrlo ranim fazama, mnogo pre nego što stomak počne da se primećuje. Ovo je izazvano pojačanim lučenjem progesterona, što pogoduje između ostalog i bakterijama koje su izazivači gingivitisa. U nekim slučajevima, kod žene se tokom trudnoće može razviti i tamnocrvena izraslina na desnima. U pitanju je vrsta dobroćudnog tumora koji je poznat i kao 'piogeni granulom'. Ova pojava je benigna, i nestaje nakon porođaja, tako da nije razlog za brigu", kaže Glen Stivenson, stomatolog iz Ajdaha.

Da li grickate nokte

Čak i bez letimičnog pogleda na vaše šake, zubar može da "provali" da li ste rob ove ružne navike. "Znakovi koji ukazuju na grickanje noktiju su mala oštećenja i pukotine na zubima, ali i istrošenost zuba koji su izloženi konstantnom pritisku. Zubi u nekim slučajevima mogu postati nejednaki, ako osoba recimo nokte ili zanoktice gricka u specifičnom položaju, može se desiti da se zub ili zubi koji trpe najveći pritisak vremenom bukvalno povuče unazad u vilici", kaže Kajl Stenli, estetski stomatolog sa Beverli hilsa.

Ovo zubari govore samo prijateljima

Da li ste kao dete sisali palac

"Većina ljudi koji su u nekom trenutku u ranom detinjstvu sisali palac neće imati neke dugoročne posledice. Ali, ukoliko se ta navika produžila i posle šeste, sedme godine, može doći do poremećaja zagrižaja zbog pomeranja zuba u neprirodan položaj. To je, naravno, u najvećem broju slučajeva rešivo, ali zahteva određeni ortodontski tretman, pre svega nošenje proteze. Ipak, i nakon toga, ostaju tragovi koje iskusan zubar može da primeti već na prvi pogled", kaže Elis Li, stomatolog iz Njujorka.

Da li imate određena hronična oboljenja

"Generalno, loš zadah je loš zadah, ali zubari umeju da razlikuju tipove zadaha. Recimo, 'voćni' mirisi mogu da ukazuju na dijabetes koji nije pod kontrolom, ili na određeni tip ishranem dok 'riblji' miris može ukazivati na probleme sa bubrezima ili jetrom", objašnjava Stilmeman. "Ako je zadah 'pun', može biti u pitanju više stanja, od gastroezofagalnog refluksa, preko apscesa pluća i bronhitisa ili problema sa krajnicima. Prva stvar koju stomatolog treba da uradi je da isključi mogućnost da je zadah izazvan stomatološkim problemima, a onda bi, ukoliko se ispostavi da su zubi i desni zdravi, trebalo da uputi pacijenta na dalje specijalističke preglede.

Šta se desi kad "preskočite" odlazak kod zubara

Da li patite od poremećaja u ishrani

"Mnogi pacijenti su iznenađeni kad zubar bude prvi koji ih pita o problemima sa poremećajem u ishrani", kaže dr Li. "Ali, bulimija recimo ostavlja posledice na zubima koje nijedan zubar ne može da 'promaši'. Erozija se nepogrešivo javlja sa unutrašnje strane prednjih zuba, i dovodi do ubrzanog razvoja karijesa. Sa druge strane, ako se erozja javlja na zubima koji su dublje u vilici, to može biti indicija refluksa, ali i korišćenja antidepresiva, koji smanjuju količinu pljuvačke u ustima, čime se intenzivira negativan uticaj želudačne kiseline koja onda nije razblažena."

Da li imate problema sa sinusima

"Često pacijenti misle da je u pitanju problem sa korenom zuba, a ispostavi se da je reč o infekciji sinusa. Postoji jednostavan test koji možete uraditi kod kuće. Ako se sagnete iz stojećeg položaja da pipnete prste na nogama, i bol i pritisak se pojačaju, gotovo je izvesno da je u pitanju problem sa sinusima, a ne sa zubima", kaže Džon Doerti, stomatolog iz Feniksa.

Da li vam nedostaje vitamina

"Nedostatak vitamina i minerala može da izazove brojne probleme sa oralnim zdravljem, kao što je sindrom 'gorućih' usta, odlubljivanje tkiva, sklonost ka infekcijama, otežano zaceljivanje povreda, infekcije vilične kosti, krvarenje desni...", kaže Doerti. "Interesantno je, recimo, da će se nedostatak gvožđa jasno primetiti po stanju usne duplje. Simptomi se mogu kretati od osećaja žarenja jezika, do promena u papilama na površini jezika koje mogu bukvalno da otpadaju, tako da jezik ostane gladak. Ali, svi ovi simptomi su reverzibilni, i nestaju uzimanjem preparata gvožđa.

Da li imate dijabetes

"Često se dešava da problemi sa nivoom šećera u krvi izazovu ozbiljne probleme sa desnima, njihovo oticanje, krvarenje, preosetljivost. Osim toga, promene u sastavu pljuvačke izazvane dijabetesom ubrzavaju propadanje zuba. Sve ovo stomatologu može biti signal da pacijent ima dijabetes koji nije pod kontrolom", kaže Doerti.

Srbiji se kod zubara ide tek kad zaboli

Da li imate problema sa alkoholom

"Alkoholičari su skloniji karijesu jer alkohol isušuje usnu duplju", kaže Dejvid TArika, stomatolog iz Njujorka. "Suva usta vode u probleme sa zubima jer nema dovoljno pljuvačke koja bi razblažila kiselinu, pa kiselina nagriza gleđ i čini zube podložnijim karijesu."

Da li imate neki tip oralnog kancera

"Prvi signali oralnog kancera često su neobjašnjiva krvarenja u usnoj duplji, bele, crvene ili pegave površine u ustima, promene u tome kako vam zubi 'naležu' jedan na drugi, oticanja, kvržice ili ranice koje ne zarastaju duže vreme na unutrašnjoj strani usana, desnima, jeziku", objašnjava Majkl Apa, stomatolog iz Njujorka.

Da li volite energetska pića

U najvećem broju slučajeva, mi tačno znamo kako smo i kada okrnjili zub. "Ali, na to utiče mnogo faktora, a jedan od njih je i neumereno konzumiranje energetskih i gaziranih pića koja slabe gleđ i oštećuju je, čime ona postaje podložna lomljenju", upozorava Hju Flaks, stomatolog iz Atlante.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti