Besplatno testiranje na HIV 1. decembra

Autor:

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu će u četvrtak 1. decembra biti organizovano besplatno i anonimno testiranje na HIV.

0
A- A A+

  Svi građani moći će u četvrtak, 1.decembra, povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, besplatno da se savetuju i testiraju na HIV u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

Kako je navedeno u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje, testiranje će se obavljati od osam do 18 časova.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom ''Testiranje je u modi! Testiraj se na HIV!'', a u saopštenju se ističe da od procenjenih 3.200 osoba koje u Srbiji žive sa HIV-om, svaka treća ne zna da je inficirana.

Od početka godine 74 nova slučaja infekcije HIV-om

Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju i da se svake godine oko 50 odsto novootkrivenih infekcija u Srbiji registruje u Beogradu.

Takođe, znatan procenat inficiranih infekciju registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje i umiranje.

Iz Gradskog zavoda navode da se sa HIV infekcijom može dugo i kvalitetno živeti ukoliko je infekcija otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije.

Kako se ističe, terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

U saopštenju je navedeno i da cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90 - otkriti 90 odsto HIV inficiranih, omogućiti lečenje 90 odsto inficiranih i postići maksimalan efekat terapije kod 90 odsto lečenih.

Testirajte se na HIV, ne mislite "neće to mene"

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti