Brze (i ne tako brze) pruge Evrope (FOTO)

Autor:

Evo koliko daleko i koliko jednostavno možete vozom putovati po Evropi.

3
A- A A+

  Fascinantne mape čiji je autor Peter Kerpedjijev pokazuju koliko daleko i za koje vreme možete da "dobacite" iz pojedinih evropskih gradova ako kao prevozno sredstvo koristite voz. U kombinaciji sa dobrim starim pešačenjem, naravno.

Ovaj postdoktorand na Harvardskoj medicinskoj školi sebe opisuje kao "ljubitelja vozova", a evo šta je utvrdio analizirajući podatke evropskih železnica.

Najbolje veze su, očekivano, one iz Londona i Pariza, Madrida i Berlina, dok linije iz Beograda, Podgorice, Sofije, nude daleko manje mogućnosti, naročito ako vam je vreme bitan faktor kad putujete.

U nekim delovima Evrope, vozovi su dostojna alternativa putovanjima avionom, ali... ne možemo baš svi da se pohvalimo takvom situacijom.

Iz Londona, recimo, do Madrida, Rima, Beča i Berlina stižete vozom za 24 sata ili manje. Iz Pariza - za 24 sata. Ali, ako putujete iz Rige, na primer, u vremenskom periodu od 24 sata stižete do Minska, Moskve i Varšave, i to je to. Ako želite da putujete dalje - biće vam potrebno više od 24 sata, piše "Dejli mejl".

Pogledajte mape koje je Kerpedjijev napravio... Sve će vam biti jasno.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava

Sve vesti