Svaka druga osoba ne zna da ima HIV

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom sveta ne zna da su zaraženi.

4
A- A A+

  Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. godine registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014. godine, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili nakon dolaska u Evropu.

SZO je navela, pozivajući se na procene iz 2015. godine, da 40 odsto, odnosno više od 14 miliona osoba sa HIV virusom, nisu toga svesni, što je mnogo više nego ranijih godina kada je taj procenat bio manji.

Šta je HIV, a šta sida, i ostala slična pitanja


Kontinuirani manjak dijagnoza i dalje ostaje glavna prepreka ka implementaciji SZO preporuka, koje bi trebalo da doprinesu da se osobe sa virusom na vreme podvrgnu terapiji.

Prema podacima, 80 odsto osoba sa HIV-om prima terapiju, ali mnogi se kasno prijave za terapiju jer nisu ni znali da su oboleli.

Predsednica SZP Margaret Čen kazala je da bi redovno testiranje znatno olakšalo tu situaciju.

Besplatno testiranje na HIV 1. decembra

"Samotestiranje bi moglo da otvori vrata mnogima, koji bi se tako upoznali sa svojim HIV statusom i našli način da dođu do terapije i poboljšaju prevenciju", navela je Čen u saopštenju.

Samotestiranje bi omogućilo ljudima da najnovijom metodom vrše testiranje, tako što bi u svojim kućama davali uzorak oralne tečnosti ili krvi iz prsta za otkrivanje virusa, a čitav proces traje 20 minuta.

SZO saopštava i da je ovaj način testiranja povećao učestalost testiranja kod muškaraca koji imaju seks sa muškarcima, kao i kod muškaraca čije su partnerke trudne.

HIV: Vakcina koja obećava

U SAD ovi testovi mogu da se kupe za oko 40 dolara, ali u SZO navode da bi najviše voleli da su ti testovi besplatni.

Ta organizacija navodi da podržava projekat u tri afričke zemlje - Malaviju, Zimbabveu i Zambiji, koji predviđa da se ovi testovi besplatno dele, ali teži da se taj projekat proširi na više zemalja, pa i na zemlje EU gde se pokazalo da jedan od sedmoro ljudi ne zna da je zaražen.

10 nesvakidašnjih činjenica o sidi
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti