Poslednje reči pilota: Nemamo goriva... (FOTO)

Autor:

Pilot aviona koji se srušio u centralnom delu Kolumbije rekao je kontroli letenja da je ostao bez goriva pre kobnog pada u Andima.

4
A- A A+

To prenosi AP pozivajući se na snimak razgovora.

U na momente haotičnom snimku kontrole letenja, može se čuti kako pilot pre nego što je avion pao ponavlja zahtev da sleti zbog "potpunog otkazivanja elektronike i nestanka goriva".

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na oko osam milja udaljenosti od aerodroma Medeljin.

Snimak, koji je procureo u nekoliko medija u Kolumbiji, izgleda potvrđuje verziju preživele stjuardese i pilota koji je leteo u blizini i koji je čuo očajničke pozive na pomoć pilota aviona.
To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuju da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Vlasti zasada izbegavaju da izdvoje jedan uzrok pada, koji je preživelo samo šest od 77 ljudi u avionu, a istraga će trajati mesecima.

Brazilske i kolumbijske vlasti danas pokreću istragu o padu aviona, a pronađene "crne kutije" bi mogle da daju odgovor da li se nesreća dogodila zbog tehničkih problema ili je letelici nestalo goriva.

Izvor: youtube

Istražitelji iz Brazila pridružiće se kolumbijskim kolegama sa kojima će ispitati sadržaj "crnih kutija", preneo je Rojters, dodajući da će im u tome pomoći i stručnjaci iz Britanije.

Avion je verovatno je ostao bez goriva pre pada, smatraju istražitelji, a pretpostavlja se da je pilot Migel Alehandro Kviroga Murakami namerno kružio pre sletanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbegne eksploziju, prenosi Dejli mejl.

Kako su rekli, "veoma je sumnjivo" što avion nije eksplodirao, već se srušio na putu od Bolivije do Kolumbije.

Preživeli putnici su rekli zvaničnicima da su uvereni, da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta pre nego što je trebalo po redu letenja da sleti na aerodrom Medalinu.

Kolumbijski zvaničnici objavili su danas da je 71 osoba poginula nakon pada aviona u centralnom delu te zemlje, čime je broj poginulih u nesreći smanjen, jer se četiri osobe nisu ni ukrcale na avion.

Izvor: youtube

Među putnicima koji se nisu ukrcali je i fudbaler Alehandro Martinućio koji nije bio na letu zbog povrede.

"Nađeno je 71 telo i šestoro je preživelo", saopštili su iz kolumbijske agencije za upravljanje nesrećama UNGRD.

Kako prenosi AFP, udruženje civilne avijacije te zemlje je ranije saopštilo da je poginulo 75 osoba, ali se kasnije ispostavilo da se četiri osobe nisu ukrcale.

Avion sa 81 putnikom i članom posade, među kojima su bili i fudbaleri brazilskog "Šapikoensea", srušio se u centralnom delu te zemlje.

Na hiljade navijača obučenih u zeleno i belo okupili su se sinoć na stadionu brazilskog "Šapikoensea", na jugu Brazila. Oni su pevali himnu kluba i uzvikivali jedno po jedno ime igrača koji su poginuli u nesreći.

"Mi smo šampioni", uzvikivali su u suzama okupljeni koji su sa osobljem kluba i članovima porodice poginulih na centru terena napravili veliki krug držeći se za ruke.

Nađene dve crne kutije palog aviona

Pao avion s fudbalerima, skoro svi mrtvi

Sve vesti