Odgovorili na "prozivku" Isidori Bjelici

Autor:

Pre nekoliko dana Isidora Bjelica je "oplela" po aktivistkinjama za zaštitu prava životinja, a povodom njenog otvorenog pisma koje im je uputila, reagovale su organizacije koje se zalažu za zaštitu životinja.

6
A- A A+

  Prenosimo vam saopštenje koje su nam poslale organizacije "Nada za životinje-Riska", "Feniks" i "Link plus".

Organizacije za zaštitu životinja, danas formalno ravnopravne sa ostalim organizacijama civilnog društva, u Srbiji imaju dužu istoriju nego što je to poznato javnosti. Prva udruženja - Udruženje za zaštitu životinja Srbije, pa odmah za njim i grada Beograda, osnovana su još davnih 70-tih godina prošlog veka.

Kao i nekad, organizacije se i sada aktivno bore, što je pokazalo naše istupanje protiv najavljenih izmena Zakona o dobrobiti životinja u periodu mart-jun 2015. godine. Zakon o dobrobiti životinja usvojen je 2009. godine i još tada je predvideo zabranu gajenja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna koja stupa na snagu 1.1.2019. godine. Prošle godine bili smo u prilici da branimo javni interes i javno istupamo protiv uticaja "krznaškog lobija" na određene institucije koje su pokušale da unazade Zakon zarad ličnih interesa pojedinaca.

Smatramo da građani moraju da imaju svest o tome da svaka roba koja ima kupca postoji i proizvodi se zbog njih samih, a da životinje nisu roba već živa bića. Iako donosioce odluka smatramo primarnom ciljnom grupom, poštujemo građane i trudimo se da ih edukujemo i osnažimo u smislu razvijanja građanske svesti. Javna istupanja različitih aktivista stoga se razlikuju, u odnosu na to kome se obraćaju. Uopštavanje u tekstu gospođe Bjelice, smatramo, u funkciji je dezinformisanja čitalačke publike.

Podsetite se pisma Isidore Bjelice:

Bjelica oplela po "plaćenicama Zapada"!

Moramo da istaknemo da zalaganje za zaštitu životinja, ideja prava životinja i veganstvo nemaju veze sa Indijom, religijama i sektama kako je gospođa Bjelica navela, nego da svoje poreklo imaju upravo u Evropi i prosvetiteljskoj misli. Ozbiljna predavanja su realizovana na ovu temu u našem gradu, ali odziv ljudi nije bio masovan i izostala je reakcija koja prati senzacionalistički, laički i subjektivan način izveštavanja o ovoj temi.

Kao organizacije civilnog društva moramo da reagujemo i na diskriminatorni odnos koji je gospođa Bjelica ispoljila prema ženama koje ideološki odbijaju nošenje krzna, ismevajući ih da su siromašne, što jasno govori o stavu prema siromašnim građanima i građankama ove zemlje, a koji je i etički nedopustiv i zakonom zabranjen.

Ubijanje životinja zarad krzna nehumano je, ne samo zbog načina na koji se te životinje gaje i načina na koji se ubijaju, nego i stoga što im se život oduzima zbog danas neesencijalne ljudske potrebe. Industrija krzna problematična je i zbog nepoštovanja visokih standarda zaštite životne sredine, jer se prilikom obrade krzna koriste izuzetno štetne hemikalije koje potom dospevaju u vodu i zemljište.

Mišljenja smo da građani i građanke moraju biti svesni ovih činjenica i koji su razlozi zašto i javno zastupanje protiv uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna takođe pripada javnom diskursu zalaganja za stvaranje humanog društva samosvesnih građana i građanki.


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti