Rozberg: Luis jedan od najboljih vozača u istoriji

Autor:

Novi šampion Formule 1 Niko Rozberg ima samo reči hvale za svog klupskog kolegu iz Mercedesa i najvećeg rivala

Niko Rozberg je u nedelju osvojio svoju prvu šampionsku titulu, pošto je u poslednjoj trci šampionata u Abu Dabiju zauzeo drugo mesto iza klupskog kolege Luisa Hamiltona, koje mu je bilo dovoljno za trijumf.

Vozači Mercedesa su se tokom cele sezone smenjivali na prvom mestu, a na kraju je Nemac imao pet bodova više od trostrukog svetskog prvaka.

"Dugujem nekoliko reči Luisu. On je jedan od najboljih na svetu, sigurno jedan od najboljih ikada. Neverovatno je napeto trkati se s njim. Mnogo ga poštujem, obavlja neverovatan posao", rekao je Rozberg za BBC.

Hamiltonu je za titulu bila potrebna pobeda u Abu Dabiju, ali i da se Rozberg ne plasira na podijum. Britanac je u završnici usporio trku, kako bi pružio priliku ostalim vozačima da prestignu Rozberga, ali nije uspeo u nameri da odbrani tron.

Iako su mnogi komentarisali takav potez Hamiltona kao nesportski, Rozberg je rekao da nema svrhe raspravljati o tome.

"Poštujem ga, jer je tokom godina ostvario dobre rezultate, a u nedelju se borio do poslednjeg metra. To je mnogo otežalo trku, ali mi je posle toga bilo i mnogo lepše", naveo je nemački vozač.

Rozberg i Hamilton su prijatelji i rivali još od detinjstva, dok su vozili karting, ali su u zategnutim odnosima otkako su postali klupske kolege u Mercedesu.

"Čini mi se da je oduvek tako, on me je uvek tesno pobeđivao, pa je sjajno što sam uspeo jednom i ja da pobedim", naveo je Rozberg.

Čelnici Mercedesa nisu bili zadovoljni Hamiltonovom taktikom, pošto nije poslušao naređenja iz boksa da ubrza, kako ne bi ugrozio pobedu. Hamilton je odbacio te tvrdnje, rekavši da pobeda nije bila ugrožena i da nije uradio ništa nepošteno.

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da će razmisliti da li će pokrenuti postupak protiv Hamiltona.

"Kada smo ih doveli u ekipu 2013. godine, jasno smo im stavili do znanja da nijedan vozač neće imati status prvog, a sa time su se i oni složili. Znali smo da u ekipi imamo dva prvoklasna talenta i da će, dajući im jednake mogućnosti da ispune potencijal, to doneti najbolje timu. U isto vreme, znali smo da će nam takav pristup ponekad doneti teške trenutke", rekao je Volf.

"To smo uzeli u obzir i prihvatili kao izazov vredan truda. Kada pogledate rezultate, vidite da je to bio pravi pristup. Jedan od glavnih razloga našeg uspeha je to što su oni konstantno gurali jedan drugog i to je svaki put podizalo lestvicu. Obojica su rođeni borci i takva konkurencija je dobra za njih, za ekipu i za sport", dodao je Volf.

Sve vesti