SKANDAL: Hodžaj vređao Srbe, niko nije reagovao

Autor:

Zbog uvreda kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je napustio skup u Varšavi.

35
A- A A+

Novinarima je danas preneo da nikom neće dozvoliti da ponižava Srbiju i da mu ne pada na pamet da sluša predavanja od onih koji su počinili zločine nad Srbima.

Dačić je objasnio da je juče imao tešku raspravu sa Hodžajem i da je rekao da Kosovo ne može da bude predstavljeno kao i druge države.

TAJNI SNIMAK: Milanović vređao - "Srbi šaka jada"!

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisalo Kosovo je SSP za teritoriju, a ne za državu. Taj SSP ne ratifikuju države članice, već samo Evropski parlament. Tamo je Kosovo obeleženo sa zvezdicom i fusnotom", rekao je Dačić, govoreci o učešću na godišnjem ministarskom sastanku Višegradske grupe i Zapadnobalkanske šestorke.

Šef diplomatije Srbije naveo je i da su priče da Kosovo ide u EU "fatamorgana za prištinsku javnost" i da evropski put Srbije nije isti kao i evropski put Kosova.

Dačić kaže da je Hodžaj bio nervozan, da je vređao Srbiju i srpski narod, kao i njega lično, rekavši da je Srbija kriva za sve ratove, genocid i etničko čišćenje, kao i da će morati da prizna Kosovo.

"Pošto je svima bilo neprijatno, ja sam reagovao veoma oštro i rekao sam mu da zaista ne dozvoljavam da neki sa Kosova, koji će biti procesuirani pred Specijalnim sudom zbog zločina prema Srbima i zbog trgovine organima "dele lekcije Srbiji", rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je objasnio da je skup napustio pošto visoka predstavnica EU Federika Mogerini i domaćin nisu reagovali na istupanje Hodžaja.

"Ja sam se svima zahvalio i rekao sam, ako možete bez Srbije, samo radite i napustio skup. Ne pada nam na pamet da slušamo takve tirade od predstavnika Prištine", naveo je Dačcić.

Kaže da je Hodžaju rekao i da je "izgubio živce" i da "ne zna šta će", jer su izgubili oni po kojima su na Kosovu davali imana bulevarima, ulicama i podizali spomenike i da sad moraju da podižu nove.

"Prošlo je to vreme gde je dovoljno da se oni pojave i da će svi biti za zahteve Kosova", rekao je Dačić.

Sve vesti